Nacionalni park Sutjeska: Kolibe i lovačke kuće mamac za strance

Radmila Đević
Nacionalni park Sutjeska: Kolibe i lovačke kuće mamac za strance

Foča - Ljepote Nacionalnog parka "Sutjeska" u Foči ovog ljeta su privukle na hiljade turista, među kojima je većina došla iz dalekih zemalja.

Više od 6.500 noćenja i 15.000 turista koji su prošli kroz park, među kojima je 60 odsto mladih, dosadašnja je slika ljetne turističke sezone na Tjentištu. Do kraja sezone broj će biti mnogo veći.

U rukovodstvu parka kažu da bi "Sutjeska" konačno mogla da zauzme svoje pravo mjesto vodeće turističke destinacije na širem području BiH. Već sada zadovoljno trljaju ruke, jer od kraja aprila pa sve do kraja avgusta gosti se samo smjenjuju.

- Dosadašnja posjeta oborila je sve rekorde u poslijeratnom periodu, turisti dolaze iz cijelog svijeta. Sve veća je zainteresovanost stranaca za boravak u kolibama, lovačkima kućama, bungalovima - rekao je direktor NP "Sutjeska" Zoran Čančar.

Sutjeska je ovog ljeta bila domaćin Banjalučkoj univerzijadi, "Šumarijadi", "OK festu", likovnoj koloniji i mnogim drugim manifestacijama koje su se smjenjivale na Tjentištu. Park je privukao i proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturicu da upotpuni kadrove za film "Na mliječnom putu", a brazilska rok grupa "Fresno" snimila je nedavno spot na ovoj lokaciji.

Brojni Nijemci, Belgijanci, Francuzi, Holanđani, Italijani i Englezi postali su stalni gosti parka. I svi ostaju očarani.

- Imali smo nedavno posjetu grupe turista iz Dalmacije, zatim studenata Šumarskog fakulteta iz Njemačke sa profesorima, koji su obišli sve vrijednosti našeg parka. Pri polasku su poručili da će se vratiti ovdje, a medijima u Njemačkoj ispričali su da su oduševljeni Sutjeskom - ističe Čančar.

U "Sutjesku" su se zaljubili i članovi benda "Fresno" iz Brazila, koji su nedavno na Tjentištu snimili spot za pjesmu "Akordar".

- Sviđa nam se ova priroda, zato što je netaknuta, posebna, očuvana. Na internetu sam vidio fotografiju spomenika koji mi je djelovao nestvarno. On je simbol otpora i ukazuje na to da postoji pravi put pravde i slobode, o čemu govore i naše pjesme. Zato smo odlučili da dođemo ovdje - kaže pjevač Lukas Silveira.

Sutjeska, Zelengora, Maglić, prašuma Perućica odavno su odredište mnogih Slovenaca, a među njima je i turista Vlado Ložaj.

- Oduševljeni smo prirodom i gostoprimstvom domaćina. Bili smo i na pješčanim piramidama kod Miljevine, a park "Sutjeska" i ljepotica Zelengora zaista su impresivni - rekao je Ložaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana