Načelnik Rogatice najavljuje realizaciju brojnih projekata: Tanji budžet nije prepreka za razvoj

Sreten Mitrović
Načelnik Rogatice najavljuje realizaciju brojnih projekata: Tanji budžet nije prepreka za razvoj

ROGATICA - U lokalnoj kasi u Rogatici ove godine planirano je 7,32 miliona maraka, što je za 18,2 odsto manje od izvršenja u prošloj godini, ali i sa tako umanjenim budžetom nastavićemo sa realizacijom ranije započetih i nedovršenih projekata, a počećemo i sa nekim novim, rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić.

 

Zbog kašnjenja lokalnih izbora i konstituisanja novog opštinskog parlamenta, program rada načelnika opštine odbornici Skupštine opštine usvojili su tek krajem februara ove godine.

- Ovaj dokumenat je zbir svega onoga na čemu će raditi opštinska administracija i prvenstveno je zasnovan na onom na što nas obavezuje Statut opštine i ostali fundamentalni akti, među kojima je i Strategija lokalnog razvoja opštine za period 2018 - 2027. godina. Velika su to i široka prava i obaveze, a značajnu ulogu u tome imaće virus korona. Ako on popusti, šanse su nam veće, a ako situacija ostane ovakva, biće teškoća - istakao je Jagodić.

Prioritet su, dodaje on, privreda i lokalni ekonomski razvoj te zakonito i transparentno izvršenje budžeta.

- U privredi ćemo posebnu pažnju posvetiti razvoju drvne industrije i traženju mogućnosti aktiviranja “Nove tvornice prečistača”. Tu su i podsticaji razvoju malih i srednjih preduzeća, podrška subjektima iz oblasti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda kroz uvođenje podsticaja za one od kojih se najviše očekuje da bismo na direktan način smanjili odliv stanovništva, posebno sa sela. Veliki dio obaveza načelnika i opštinske uprave odnosi se na nastavak izgradnje sportske dvorane, a tu je i realizacija projekta izgradnje atletske tartan staze te gradnje zgrade sa 15 stanova za izbjegla i raseljena lica, za koju su radovi počeli ovih dana. Ako sve bude išlo prema planu, a može ga poremetiti jedino “kovid 19”, u toku godine treba da počne izgradnja spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i izgradnja javne rasvjete u Plješevici i Krmčićima te rekonstrukcija elektrodistributivne mreže u više sela - naglašava Jagodić.

Tu su, dodaje on, i radovi na poboljšanju stanja objekata osnovne škole i Srednjoškolskog centra i izrada investiciono-tehničke dokumentacije za daljinsko grijanje urbanog dijela opštine, druga faza uređenja šetališta uz obalu rijeke Rakitnice te završna faza izgradnje pješačke staze pored magistralnog puta Rogatica - Kovanj.

- Dosta posla biće i u vezi sa unapređenjem snabdijevanja vodom i zaštitom od požara te projektom “Jačanje uloge mjesne zajednice”. U planu je i kupovina zemljišta za izgradnju zgrade za mlade bračne parove. Pri svemu tome oslonac je na sredstva iz budžeta opštine, ali se očekuje i pomoć viših nivoa vlasti, posebno Vlade Srpske - naglasio je Jagodić, uz napomenu da u njegovom programu rada ima dosta obaveza i na planu društvenog razvoja.

Na prvom mjestu je obaveza da se javne ustanove obrazovanja u materijalnom pogledu podignu na viši nivo.

- Za stipendije đaka i studenata obezbijedili smo rekordnih 190.000 KM i snosimo troškove prevoza za sve đake koji koriste javni prevoz. Tražićemo i načine za poboljšanje kvaliteta života boraca, RVI i penzionera - rekao je na kraju Jagodić.

Natalitet

Posebna pažnja i ove godine posvećena je stimulaciji nataliteta.

- Za svako novorođeno dijete roditeljima će biti isplaćeno 1.000 umjesto dosadašnjih 500 maraka. Bračnim parovima koji se liječe od steriliteta umjesto do 1.000, isplaćivaće se do 2.000 maraka - istakao je Milorad Jagodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana