Načelnik opštine Srbac ostao i bez podrške PDP-a

Anita Janković
Načelnik opštine Srbac ostao i bez podrške PDP-a

Srbac - Partija demokratskog progresa iz Srpca odlučila je da odustane od svih pregovora o formiranju skupštinske većine, čime su praktično uskratili podršku načelniku opštine Dragi Ćiriću, sa kojim su do sada imali dobre koalicione odnose.

Na sjednici Opštinskog odbora ove partije je usaglašeno da neće sklapati nove političke dogovore do narednih lokalnih izbora, već će putem svojih predstavnika sprovoditi aktivnosti koje će biti usmjerene ka razvoju opštine i boljem životu građana.

- Rad zakonodavne i izvršne vlasti u Srpcu u ovom trenutku nije u interesu građana. Sve se svelo na mešetarenja i sprovođenje ličnih interesa pojedinaca s ciljem pukog održavanja na vlasti s jedne ili preuzimanja vlasti s druge strane, dok su građani stavljeni u drugi plan - navedeno je u saopštenju za javnost srbačkog PDP-a.

U ovoj stranci ističu da su spremni da pregovaraju sa drugim partijama tek u fazi pripreme za lokalne izbore iduće godine, kada će saslušati njihove programske ciljeve i donijeti odluku sa kojim političkim subjektom će ući u zajedničku kampanju.

Spekuliše se da je jedan od razloga povlačenja PDP-a iz političkih pregovora nedavni Ćirićev potez, koji je sa željom da obezbijedi skupštinsku većinu, započeo pregovore sa SNSD-om.

Ćirić je odnedavno na čelu srbačkih socijalista, koji na lokalnom nivou ne djeluju zajedno sa SNSD-om i DNS-om, već djeluju opoziciono sa SDS-om, PDP-om i NDP-om.

Ćirić je zajedno sa smijenjenim predsjednikom Skupštine opštine Zoranom Đukićem održao 20. oktobra sastanak sa koalicionim partnerima, na kojem je pokušao da povrati skupštinsku većinu, ali se sastanku nije odazvao odbornik DNS-a Ljubo Rakić, koji je potvrdio da će kao trinaesti odbornik ostati uz SNSD, nasuprot taboru koji je ostao na 12 odbornika.

Iz tog razloga, Ćirić se okrenuo SNSD-u da bi dobio podršku za održavanje skupštine i usvajanje budžeta za narednu godinu, ali su u SNSD-u o tome podijeljena mišljenja i za sada preovladava stav da se sa socijalistima sa Ćirićem na čelu ne ulazi u pregovore.

Ćirićev potez je naišao na osudu PDP-a, koji smatra da je načelnik na ovaj način iznevjerio obećanje da se neće priklanjati SNSD-u, jer je upravo PDP bio jedan od najzaslužnijih što je došao na mjesto načelnika.

S druge strane Ćirić kaže da saopštenje PDP-a nije shvatio ozbiljno, jer nigdje ne piše da mu neće dati podršku i dodaje da u tome vidi samo pokušaj pravljenja startnih pozicija za predstojeće lokalne izbore.

- Tu se radi isključio o mešetarenju i sprovođenju ličnih interesa, s ciljem pukog održavanja vlasti. PDP igra političke igre i večeras će sastančiti sa SDS-om i NDP-om. Sve i da pokrenu referendum, ne vjerujem da bih bio opozvan, jer narod vidi moje rezultate, a oni neka upru prstom u to šta su uradili - poručio je Ćirić.

Naglasio je da PDP nikada nije htio zajednički s njima da nastupa iskreno.

- Stalno su nastojali da pokažu ko je u toj koaliciji jači, glavni i ko ima koliki uticaj. Zato ova druga strana i vlada tolike godine, jer je opozicija takva kakva jeste - kategoričan je Ćirić.

On je dodao da je dogovor sa SNSD-om o sklapanju koalicije stao zbog nejasnoća te da je sada na potezu SNSD.

Nezadovoljni NDP i SDS

Osudu rada aktuelne vlasti prije nekoliko mjeseci je uputio i srbački NDP, koji je takođe izrazio nezadovoljstvo što se sjednice lokalnog parlamenta ne održavaju već više od pola godine.

Oni su uskratili podršku Ćiriću, što je učinio i SDS još u oktobru prošle godine, kada se ogradio od djelovanja srbačkog načelnika.

I pored toga, ove partije su se polovinom oktobra odazvale Ćirićevom pozivu da obnove koaliciju, ali su ovi pregovori još jednom propali.

Sabor PDP-a

Srbački PDP će se posvetiti jačanju partijske infrastrukture na području cijele opštine.

Sabor PDP-a u Srpcu, na kojem će se birati novi organi, biće održan 28. februara iduće godine, dok će na sabor PDP-a RS, koji je zakazan za 28. novembar, otputovati osam delegata, među kojima će biti i budući članovi Glavnog odbora PDP-a Saša Jovičić i Dušanka Ignjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana