Načelnik Gradiške sebi skresao platu za 1.500 KM

Milan Vujić
Načelnik Gradiške sebi skresao platu za 1.500 KM

Gradiška - Novi načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić imaće za 1.500 maraka manju platu od svog prethodnika Zorana Latinovića, a zarade će biti skresane i drugim funkcionerima.

Adžić je ovim potezom ispunio predizborno obećanje, a najavio je da će na dnevni red prve redovne sjednice lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 2. decembar, biti uvršćena tačka koja se odnosi na smanjenje plata opštinskih funkcionera. On je naglasio da plate treba da budu vraćene na nivo iz 2012.

- Nije u redu da u vrijeme krize i smanjenja izdvajanja boračkim i socijalnim kategorijama načelnik opštine prima platu od 4.800 KM, a predsjednik Skupštine 3.600 KM. Plata načelnika biće smanjena na 3.300, dok će predsjednik Skupštine zarađivati 2.000 maraka - rekao je Adžić.

On je istakao da je već formirao tim za izmjenu Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Opštinskoj upravi i samostalnog odjeljenja za stambeno-komunalne poslove. Adžić je naveo da je formiran i Odsjek za internu reviziju, a njegov zadatak će biti da kontroliše rad lokalne uprave i da ukaže na greške ukoliko ih bude bilo.

- Otpuštanja radnika neće biti, svi će dobiti šansu i neće biti političkog progona kao što je bio slučaj prije četiri godine. Želimo da uz pomoć sistematizacije lokalna uprava bude funkcionalna, a ne kao do sada da tri čovjeka vode šest odjeljenja. To nije ni teoretski moguće kada se uzme u obzir obim posla pojedinih odjeljenja - rekao je Adžić te dodao da trenutno ima 155 radnika, što se uklapa u novi zakon o broju administrativnih radnika, koji treba da bude usvojen.

Načelnik Gradiške naveo je da su prioriteti otvaranje novih radnih mjesta kroz privlačenje stranih investitora i podrška domaćoj proizvodnji, te razvoj infrastrukture.

- Najvažniji infrastrukturni projekti su završetak izgradnje sportske dvorane, stavljanje u puni kapacitet Agroindustrijske zone u Novoj Topoli i izgradnja privredne zone "Liman" koja se nalazi kod budućeg mosta - naveo je Adžić.

Dodao je da će na konstitutivnoj sjednici Skupštine, koja će biti održana poslije dvogodišnje blokade, biti izabrano i rukovodstvo lokalnog parlamenta. Na ovoj sjednici funkcije predsjednika SO biće razriješen Radislav Dončić (PDP), kojeg zajedno sa bivšim načelnikom Zoranom Latinovićem nova većina smatra najodgovornijim za izazivanje skupštinske krize.

Novu skupštinsku većinu činiće 18 odbornika SNSD-a, DNS-a, ISDS-a i SP-a, dok će se u opoziciji naći 12 odbornika SDS-a, PDP-a, NS-a, NDP-a i odbornik nacionalnih manjina.

Plate načelnika

- sadašnji - Zoran Adžić  3.300

- bivši - Zoran Latinović 4.800

plate predsjednika Skupštine

- sadašnji - Milenko Pavlović 2.000 KM

- bivši - Radislav Dončić 3.600 KM

Skupštinska većina - 18 odbornika

SNSD, DNS, ISDS i SP sa 18

Opozicija - 13 odbornika

SDS, PDP, NS, NDP i odbornik nacionalnih manjina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana