Načelnici u zvorničkoj bolnici podnijeli kolektivnu ostavku,direktor ne prihvata

Danijela Stokanić
Načelnici u zvorničkoj bolnici podnijeli kolektivnu ostavku,direktor ne prihvata

Zvornik - Načelnici odjeljenja, pomoćnici službi, kao i šefovi odsjeka zvorničke bolnice juče su kolektivno podnijeli ostavke na funkcije, dok novo rukovodstvo poručuje da će ostavke prihvatiti samo ako budu pojedinačno podnesene.

Vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Jovan Okuka rekao je da svi koji žele da podnesu ostavku to moraju uraditi pojedinačno, uz pismeni zahtjev i obrazloženje.

- Sve dok to ne urade, oni su dužni da obavljaju svoj posao po Hipokratovoj zakletvi. Njih, čini mi se 12, ujutru je došlo sa jednim papirom za ostavku. Odmah sam im rekao da kolektivna ostavka ništa ne važi - kazao je Okuka.

Istakao je da su pojedini dolazili ponovo i raspitivali se, dok su neki rekli da će o ostavci još jednom razmisliti do četvrtka.

Okuka ističe da će na mjesto onih koji podnesu ostavku u kratkom vremenskom roku biti postavljen neko drugi.

- Što se tiče njihove zamjene, ima ljekara i mimo Zvornika koji bi došli da rade u ovu bolnicu - kazao je Okuka.

Okuka je naglasio da očekuje da se situacija razriješi do kraja sedmice, jer ova zdravstvena ustanova mora da funkcioniše i da pruža zdravstvenu zaštiti stanovništvu.

- Opšta bolnica sada teško funkcioniše, upravo zbog opstrukcije nekih tridesetak zaposlenih, koji izlaze na proteste, ali zaboravljaju da bolnica ima 314 radnika od kojih mnogi ne dijele njihovo mišljenje - rekao je Okuka.

Hirurg u ovoj zdravstvenoj ustanovi Goran Bjeković istakao je da su načelnici odjeljenja, pomoćnici službi, kao i šefovi odsjeka ostavke podnijeli jer se protive smjeni bivšeg direktora Milorada Drljevića i imenovanju Okuke.

Načelnica Internog odjeljenja Nataša Ivanović istakla je da su papir sa kolektivnim ostavkama ostavili kod sekretarice, jer ih, kako kaže, Okuka nije želio primiti.

Jedan broj ljekara i zaposlenih i juče su izašli ispred bolnice na polučasovni protest.

Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izvršila je u ponedjeljak primopredaju dužnosti između Okuke i Drljevića, koji nije prisustvovao radu ove komisije.

Vlada Republike Srpske razriješila je Drljevića sa funkcije direktora Opšte bolnice Zvornik 12. oktobra, a za vršioca dužnosti imenovala Okuku.

Teške riječi

Problem u zvorničkoj bolnici, gdje su proteklih dana padale teške riječi, juče je eskalirao kada je Drljević novom v.d. direktora Okuki, poručio "Nećeš biti direktor, makar se ja spalio!". Snimak na kojem se čuje Drljevićeva poruka objavio je RTRS.  Drljević kaže da je to izrekao u revoltu, kada je zatekao pun hodnik nezadovoljnih ljekara, koji su tražili da ih Okuka primi.

- Rekao sam mu da zbog svih tih ljudi neće biti direktor, a ne zbog toga što se ja pitam - kazao je Drljević i dodao da se sigurno neće spaliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana