Na vrtiću u Kneževu prokišnjava krov, zidovi ispucali

Anita Janković
Na vrtiću u Kneževu prokišnjava krov, zidovi ispucali

Kneževo - Mališani koji idu u dječiji vrtić "Radojka Lakić" u Kneževu godinama borave u dotrajalom i sve neuslovnijem objektu, a krov iznad pojedinih soba prokišnjava, pa je osoblje prinuđeno da podmeće kante kako bi skupljali kišnicu.

Problem predstavljaju i ispucali zidovi i manjak igračaka, a već duži niz godina vrtić posluje na granici opstanka, pa je nedavno pokrenuta akcija kako bi bio prikupljen novac za sanaciju tog objekta.

- Imamo dvije sobe za djecu i u obje prokišnjava krov, kao i u hodniku, tako da kada pada kiša postavljamo kante i snalazimo se kako znamo i umijemo. Ovih dana je mirno zbog snijega koji je napadao pa za sada ne prokišnjava, ali kad se krene topiti, biće loše - priča direktorica vrtića Brana Đenić.

Dodaje da su na više mjesta ispucali zidovi.

- Dotrajala je i ograda oko vrtića, koju je neophodno zavariti i prefarbati, a neuslovno je i dvorište u kojem se djeca igraju, pa i njega treba zatraviti. Muku mučimo i sa dotrajalim igračkama kojih jedva i da imamo - rekla je Đenićeva i istakla da u vrtiću trenutno boravi 60 djece i to 20 mališana u vrtićkoj grupi i 40 djece u predškolskom programu.

Prema njenim riječima, zgrada u kojoj je smješten vrtić stara je više od 50 godina, a posljednja ulaganja bila su prije desetak godina kada su sanirani mokri čvorovi.

- Radim u vrtiću već pet godina i za to vrijeme nije bilo nikakvih donacija do prije desetak dana kada nam je opština Kneževo omogućila renoviranje podova, a organizacija "Vorld vižn" donirala tepihe i televizor. Dobili smo novi laminat jer je stari parket bio rasušen. Dobro bi nam došao još jedan televizor, jer imamo dvije prostorije za djecu - pojašnjava Đenićeva. 

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i finansije u opštini Kneževo Suzana Gojković kaže da je zbog dotrajalosti vrtića opština pokrenula akciju skupljanja novca za djelimičnu sanaciju.

- Ovom akcijom obuhvatili smo sve privredne subjekte, ali pomoć mogu dati i fizička lica koja to žele i mogu. Akcija traje nekoliko dana i do sada se odazvao zaista veliki broj onih koji žele pomoći. Skupili smo 3.000 maraka, ali to je samo početak - rekla je Gojkovićeva, koja rukovodi ovom humanitarnom akcijom.

Pomoć odbornika

Brana Đenić kaže da su se u akciju uključili i odbornici Skupštine opštine Kneževo, kao i načelnici odjeljenja opštinske uprave, koji će donirati deset odsto od plate.

- Majstori su dolazili i procijenili da će popravak krova i zidova koštati oko 10.000 KM. Nadamo se da ćemo uz pomoć opštine i odbornika, te humanih ljudi uskoro prikupiti novac za renoviranje kako bi djeci, koja su vrlo osjetljiva kategorija, boravak u vrtiću bio što ugodniji - rekla je Đenićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana