Na vježbi “Kroz vatru i vodu” prikazana najnovija dostignuća za zaštitu od poplava i požara

PR
Na vježbi “Kroz vatru i vodu” prikazana najnovija dostignuća za zaštitu od poplava i požara

SARAJEVO - U kasarni Semizovac kod Sarajeva održana je metodsko-pokazna vježba zaštite i spasavanja ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava od poplava i požara, pod nazivom “Kroz vatru i vodu”, na kojoj su prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti civilne zaštite.

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vogošća i suorganizaciji “EiB Internationale” iz Banjaluke i “Ssamplast” iz Jelaha, poligon kasarne Semizovac bio je bojno polje u borbi protiv vatre i vode.

Prvo su svoj izum iz oblasti zaštite od poplave, Water Stop, pokazali članovi firme “Ssamplast”, koji su razvili posebna, vrlo široka crijeva za vodu, izrađena od armirane plastike, koja se mogu spremiti i držati u pripremi na vrlo malom prostoru. 

Ukoliko se pojavi opasnost od poplave, crijeva se razmotaju, napune vodom i postave kao barijere za poplavne vode. Rukovanje je vrlo jednostavno, a moguće je koristiti čak i poplavnu vodu da bi se ove barijere napunile. Nakon što opasnost prođe, barijere se lako ispumpaju i ponovo slože na vrlo mali prostor. Ukoliko bude propraćen kvalitetnim globalnim marketingom, ovaj jednostavni, ali genijalni izum može postati jedan od najuspješnijih izvoznih proizvoda BiH.

U borbi protiv vatre “EiB Internationale”, ekskluzivni uvoznik i distributer za BiH vatrogasnih proizvoda firmi “Flamark” i “Fire Delete Flamark” iz Zagreba, prikazao je čitav niz automatskih i ručnih protivpožarnih uređaja, kao i specijalnih vatrogasnih tečnosti.

Izabrani su najteži materijali za gašenje, a “Flamarkova” tečnost “mar 1” ugasila je automobilske gume, koje obično gore na oko 950 stepeni Celzijusa, za svega desetak sekundi. Klasični vatrogasni aparat, koji nije, kao obično, punjen pjenom ili prahom, nego ekološkom vatrogasnom tečnošću “flamark mar 1”, uspio je ugasiti bukteći automobil, koji je gorio na temperaturi od oko 800 stepeni Celzijusa. Kad se koristi klasična pjena, koja je uz to još i razorna za prirodu, biljke, životinje i ljude, potreban je cijeli vatrogasni kamion da bi se postigao isti efekat.

Sve češće na filmovima možemo vidjeti električne automobile u plamenu. Njihove litijum-jonske baterije su vrlo zapaljive i doskoro su bile praktično neugasive. Posljednjih godina, pogotovo u EU, kad vatrogasci stignu na mjesto požara, pitaju da li u vatri ima litijum-jonskih baterija. Ako je odgovor potvrdan, vatra se ne gasi, nego se samo dežura pokraj nje da se ne proširi dalje i pusti se da ono što je zahvaćeno vatrom izgori do kraja, jer se unutar struke takav požar smatrao neugasivim. Zato nije ni čudo da je centralna vježba dana bila upravo gašenje litijum-jonskih baterija iz električnih automobila.

Nakon uspješnog usavršavanja tajne formule za vatrogasnu tečnost, “Flamark” je uspio postići da ona s lakoćom gasi litijum-jonske baterije, što je dokazao prvi put na nedavnoj prezentaciji u Njemačkoj, na kojoj su prisustvovali svi komandiri vatrogasnih jedinica i viši vatrogasni oficiri Njemačke. Zahvaljujući vježbi “Kroz vatru i vodu”, BiH je imala čast da bude druga zemlja na svijetu u kojoj je prikazana moć gašenja litijum - jonskih baterija “Flamarkovom” tečnošću “mar 1” koja će se u širokoj potrošnji naći početkom iduće godine.

Baterije su zapaljene i cijeli poligon je utihnuo. Više od 200 posjetilaca, vatrogasnih oficira, političara, eksperata civilne zaštite, privrednika, novinara i predstavnika institucija zanijemili su znajući da je u pitanju - nemoguća misija. Baterija se razgorjela i nakon dužeg čekanja, začule su se eksplozije litijumskih naponskih ćelija, plašeći prisutne. Aparat za gašenje od šest kilograma uzeo je vlasnik firmi “Flamark” i “Fire Delete” Oliver Zorić i sigurnim korakom krenuo prema usplamtjeloj šištećoj automobilskoj bateriji. Nakon par sekundi pauze, usmjerio je mlaz fino raspršenog sredstva za gašenje “flamark mar 1” prema bateriji. Začuo se zvuk tečnosti koja se probija kroz zrak zasićen dimom, a onda je baterija počela krkljati i već kod prvog udara “mar 1” i par sekundi borbe se predala. Poligonom se prolomio aplauz, a najviše su se čudili upravo prisutni vatrogasci, koji su znali da sa postojećim sredstvima nisu nikad uspjeli ugasiti litijum-jonsku bateriju ili automobil u kojem je ona bila. Sad se pred njima pojavila dohvatljiva moć, uz koju mogu pobijediti bilo kakvu vatru.

Drago Talijan, direktor firme “EiB Internationale”, ekskluzivnog uvoznika i distributera za BiH vatrogasnih proizvoda firmi “Flamark” i “Fire Delete” iz Zagreba, govorio je o tome kada će ovi proizvodi biti dostupni vatrogascima i privrednicima u Republici Srpskoj.

- Mi već više godina sarađujemo sa ovim firmama i veći dio njihovih proizvoda je već dostupan na našem tržištu. Očekujemo da će novi, ojačani vatrogasni sprej biti dostupan u prvom kvartalu 2024. kao i klasični vatrogasni aparati punjeni tečnošću “mar 1”, koji bi trebalo da zamijene stare aparate sa pjenom i prahom. Njih smo već predali nadležnim tijelima Republike Srpske na sertifikaciju, a sertifikat bi trebalo da važi za cijelu BiH - naveo je Talijan.

Proces

Razvojni inženjeri “Flamarka” uspjeli su odgovoriti na zahtjeve industrije i transporta i razviti verziju koja bez problema gasi litijum-jonske baterije. Ali kako se to događa?

U dodiru s vatrom, “mar 1” isparava, pri čemu ekstremno (sa 900 stepeni C na 30 stepeni C) i skoro trenutno hladi opožarene površine odvodeći toplotu s njih. Inertne pare, koje tako nastaju, sprečavaju dotok kiseonika, ali samo oko opožarene površine, a ne u cijeloj prostoriji, tako da je žrtvama ili vatrogascima u takvim prostorima moguće normalno disati. Isparena tečnost saponificira gorive površine čime zaustavlja radikale i goruće gasove, pa površinu čini nezapaljivom. Efekat svega toga je da dolazi do razdvajanja vatrenog trougla: toplota - kiseonik - gorivi materijal. A ako ova tri elementa nisu spojena jednostavno nema požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana