Na temeljima vjere i sloge izgrađen put do hrama u Koluniću kod Bosanskog Petrovca

Milijana Latinović
Na temeljima vjere i sloge izgrađen put do hrama u Koluniću kod Bosanskog Petrovca

BOSANSKI PETROVAC - Sve što stvaramo u ovome svijetu treba da gradimo na čvrstom temelju. I neka je sve što stvaramo blagosloveno, bio to ovaj put ili kuća, sve što gradili s ljubavlju i vjerom treba da činimo.

Riječi su to episkopa bihaćko- petrovačkog i rmanjskog Sergija koji je danas u selu Kolunić nadomak Bosanskog Petrovca blagoslovio put ka hramu Preobraženja Gospodnjeg koji je asfaltiran nakon skoro četiri i po vijeka.

- Blagodarim svima vama koji ste učestvovali u izgradnji ovoga puta. Danas se svi posebno radujemo. Želim da zablagodarim ocu Zdravku što se zalaže za ovu parohiju pored svih svojih obaveza koje revnosno ispunjava. Pored svega on uspijeva da okuplja ovaj narod u selu Kolunić i da zajedno rade i grade- kazao je u besjedi vladika Sergije.

Put koji nije samo puki asfalt do svetinje, već na neki način i putokaz života, presjecanjem vrpce i zvanično su otvorili ministarka za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u kantonu Sarajevo Ivana Prvulović i pjevač Nikola Rokvić, sin doajena narodne muzike Marinka Rokvića.

- Vlada kantona Sarajevo je opredjeljena da ruši barijere i predrasude među narodima i institucijama. Imali smo privilegiju da učestvujemo u ovom projektu sa 70.000 maraka. Novac usmjeravamo za podršku povratku širom BiH - istakla je Prvulovićeva.

Rokvić je s ponosom istakao da je ovo mjesto na kojem je sve počelo krštenjem u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Koluniću, te da je napravivši čitav krug u životu ponovo na mjestu odakle je potekao

- Moje poreklo je odavde. Ovde su rođeni i moj deda i otac, ovde je moj koren. Bez pravog korena nema ni lepog cveta. Trudim se da obnovim svoj kraj, brat Marko i ja dolazimo često kao što smo i danas tu i namera nam je i da obnovimo kuću. Ovde smo svoji na svome - kazao je Rokvić.

Predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović rekao je da je Bosanski Petrovac i danas pokazao svoje bogatstvo zajedništva dočekavši goste u ljubavi, na ponos precima i pokoljenjima koje dolaze.

- Ko za života ne uspije da uradi nešto za svoju zemlju i svoj narod, taj kao da nikada nije ni živio - poručio je Davidović.

Crkveno zvono na brežuljku pod Osječenicom vijekovima je okupljalo vjernike pod svodove hrama. I danas su se u Kolunić sjatili mnogi, povratnici, ali i oni koje su život i sudbina davno odveli u bijeli svijet. Ma gdje bili, kažu, srce ipak najjače kuca za zavičaj, a to se vidjelo i danas u njihovim pogledima punim ponosa i radosti.

Druženje zemljaka nastavljeno je uz trpezu ljubavi u sali crkvenoopštinskog kulturnog centra "Petar Mirković" kako drugačije nego uz najljepše stihove Marinka Rokvića koje su uz pratnju harmonike pjevali njegovi sinovi Nikola i Marko.

Kako vjerni narod Kolunića kaže bez njihovog paroha protoprezvitera- stavrofora Zdravka Bogojevića ne bi bilo svega ovoga, jer on je uz pomoć donatora i podršku vjernika sakupio novac za asfaltiranje 1.100 metara puta. I ne samo to, otac Zdravko inicijator je svih akcija oko uređenja crkvenog dvorišta i pravoslavnog groblja u kojima i sam učestvuje.

Ovom prilikom uručene su gramate arhijerejskog priznanja zaslužnim dobrotvorima a episkop Sergije odlikovao je Nikolu Rokvića ordenom novomučenika bihaćko-petrovačkih za ličnu, materijalnu i duhovnu pomoć hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana