Na starom ognjištu u Sitnešima kod Srpca 130 Vujića sa tri kontinenta

Dejan Jovičić
Na starom ognjištu u Sitnešima kod Srpca 130 Vujića sa tri kontinenta

Srbac - Vujići iz Sitneša kod Srpca organizovali su nesvakidašnje okupljanje u rodnom selu na koje se odazvalo 130 članova ove porodice sa čak tri kontinenta.

Trebalo je da prođu 53 godine da se sastanu potomci pokojnih Stojana i Milke Vujić, koji su imali desetoro djece, od kojih je petoro otišlo u Australiju, a preostali žive u Srpcu, Banjaluci i Austriji. Mnogi od njih se nikada nisu upoznali, pa je susret rođaka protekao veoma emotivno, a pale su i suze radosnice.

Iz Australije su stigla četiri brata sa još 19 članova porodice, iz Amerike dvoje, Slovenije petoro, Austrije četvoro, Srbije njih 13, a ostali su zasnovali porodice širom srbačke i susjednih opština.

Domaćin okupljanja bio je Nedeljko Vujić, koji se prisjetio da su porodično gnijezdo u Sitnešima 1964. godine prvo napustili brat Radovan i sestra Gina, a šest godina kasnije braća Ostoja, Radislav i Borislav, koji su podigli kuće u Volongongu kod Sidneja.

- Gina je tada ilegalno prelazeći austrijsku granicu u putnoj torbi nosila dvogodišnju kćerku Željku, a nakon toga je otišla za Australiju, gdje je stekla četvoro djece i 11 unučadi. Preminula je prije 19 godina u Sidneju i žalimo što ona i brat Čedo, koji je preminuo u martu ove godine, nisu dočekali ovo druženje - rekao je Nedeljko.

Nakon pet decenija, Ginina kćerka Željka se vratila u rodni kraj, a u međuvremenu je stekla četvoro djece, od kojih je najstarije napunilo 30 godina, a uskoro će postati i baka.

- Svi smo završili fakultete i radimo, a ja sam zaposlena kao državni službenik sa solidnim primanjima. Ne mogu opisati koliko sam uzbuđena što sam vidjela sedam ujaka i njihovu djecu i unučad. Porodica je za mene najveće blago i ovo su trenuci koje sam čekala cijeli život - kaže Željka.

Na druženju je bio i Stojan Vujić, koji je doktorirao mašinstvo u Gracu i koji je sa suprugom Jelenom dobio sina.

- Za mašinstvo je bila presudna genetika. Moj otac Dragan u Austriji je radio kao mašinski inženjer. Došao sam na druženje kako bih posjetio očev zavičaj i oduševila me sloga koju sam zatekao - kaže Stojan.

Sa braćom iz Australije se družila i jedina sestra Smilja iz Srpca, čija je kćerka Ljilja stigla iz Ljubljane, a druga kćerka Snježana iz austrijskog grada Dornbirna, gdje već deset godina radi kao vozač autobusa, što je prava rijetkost za žene.

- Imam troje djece, od kojih je sin Stefan pri kraju magistarskih studija i biće profesor klavira. Kćerka Tea je takođe muzički obrazovana, bila je na studijama klavira, a trenutno ima uspješnu pjevačku karijeru sa jednim bendom sa kojim nastupa po cijeloj Evropi - kaže Snježana.

Druženje Vujića u rodnom kraju uveličalo je i folklorno udruženje građana "Motajički vuk", koje im je na ovaj način dočaralo duh tradicije i običaja u njihovom zavičaju.

Stomatolozi

Porodičnom okupljanju prisustvovao je i Zoran Vujić iz Srpca, koji je sa suprugom Evicom stekao tri kćerke.

Ova porodica je jedna od rijetkih na našim prostorima u kojoj su svi odreda stomatolozi, a školovali su se u Banjaluci, Zagrebu i Gracu, dok su kćerke Ljubica i Zorana završile specijalističke studije u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana