Na slavi Bijeljine i 27 delegacija prijateljskih zemalja i gradova

Srna
Na slavi Bijeljine i 27 delegacija prijateljskih zemalja i gradova

Bijeljina - Bogat je čovjek koji ima puno prijatelja, a 27 delegacija prijateljskih gradova i zemalja na slavi grada Bijeljina svjedoče da dobro radimo i da smo uzor mnogima, ali i da učimo od boljih, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na Pantelinskoj duhovnoj večeri uoči proslave zaštitnika grada svetog Pantelejmona.

“Sveti Pantelejmon simbol je nesalomljivosti i snage vjere i mi se trudimo da gradimo tolerantne zajednice i da Bijeljina bude grad jednakih šansi za sve ljude i grad budućnosti”, poručio je Mićić.

On je sa ponosom rekao da je Bijeljina grad sporta za 2020. godinu i istakao da su mladi budućnost, što je i slogan kampanje grada za narednu deceniju, sa ciljem da bude napredna lokalna zejednica i humana sredina.

Iz urađenog u protekloj godini, Mićić je izdvojio projekat izgradnje kanalizacije vrijedan 41 milion evra, te kao razvojnu šansu najavio izgradnju auto-puta iz Srbije do Banjaluke i Sarajeva preko Bijeljine, na čemu je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučići, te vladama Srbije i Republike Srpske.

“Veliki projekat koji radimo zajedno sa institucijama Republike Srpske je i izgradnja drinskog nasipa za zaštitu od poplava, da ova rijeka bude naš potencijal, a ne stalna opasnost, kao i konačan završetak gasifikacije, u čemu je Bijeljina prvi grad u BiH koji će to postići”, najavio je Mićić.

On je kao cilj za naredni period naveo nastojanje da se zadrži stanovništvo, pogotovo mladi, čemu treba da doprinese razvoj poslovnih zona.

“Nastavljamo zajedno i želimo da budemo grad budućnosti”, poručio je Mićić.

Povodom zaštitnika grada Svetog Pantelejmona u Bijeljinu su pristigle i brojne čestitke prijateljskih i bratskih opština, a među njima je na svečanosti pročitana čestitka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Slava je prilika za zajedničku molitvu za zdravlje, rodnu godinu, za bolje sutra”, navodi se u čestitki.

Kum slave grada ove godine je gradonačelnik Budve Marko Carević koji je novinarma istakao da je u Crnoj Gori kumstvo posebna čast i uz čestitke građanima poželio da Bijeljina ide velikim koracima u bolju budućnost.

“Nikada ne smijemo zaboraviti da smo mi Srbi u Crnoj Gori bratski narod, da smo mi jedan narod, da nam je ista istorija, kultura i crkva i da ste u Crnoj Gori uvijek svoji na svome, kao što se i ja osjećam u Bijeljini”, rekao je Carević.

Ambasador Srbije Aleksandar Đorđević rekao je novinarima uoči Duhovne večeri da je krsna slava Bijeljine velika svetkovina na kojoj se okupilo mnogo bratskih gradova i iz Srbija, ali i veliki dio Evrope.

On je dodao da je saradnja Srbije i Republike Srpske izvrsna i da će ubuduće samo jačati.

Izaslanik njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija otac Ljubo Bogdanović blagoslovio je skup u Centru za kulturu “Semberija” i istakao da Sveti Pantelejmon kao zaštitnik grada obavezuje žitelje na hrišćanski život i djela.

U umjetničkom programu nastupili su proslavljeni bijeljinski Hor “Srbadija” i srpski glumci Mirjana Gavrilović i Branislav Lečić.

Uoči gradske slave Bijeljine - Svetog Pantelejmona danas je odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence i cvijeće na centralni spomenik položile su delegacije grada Bijeljine, gosti iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rusije, Slovačke i Njemačke, predstavnici institucija Republike Srpske i zajedničkih institucija na nivou BiH, kao i brojne organizacije proistekle iz rata.

U Gradskoj upravi održan je prijem gradonačelnika za predstavnike bratskih i partnerskih gradova, diplomatskog kora i druge delegacije na kojem su prijatelji grada svjedočili o napretku Bijeljine.

Sutra, na praznik Svetog Pantelejmona, biće služena liturgija u Crkvi Svetog Đorđa u 9.30 časova, potom će litija proći gradskim ulicama, a lomljenje slavskog kolača na platou ispred zgrade Gradske uprave najavljeno je za 11.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana