Na skupu dimnjačara u Prijedoru i jedina žena: Poslije državnog posla čisti dimnjak

Snežana Tasić
Na skupu dimnjačara u Prijedoru i jedina žena: Poslije državnog posla čisti dimnjak

Prijedor - Dimnjačara je sve manje, a ovaj zanat više niko ne uči, pa stari majstori ovog posla nemaju kome da prenesu svoje umijeće. Stoga je poruka "konferencije" dimnjačara koja je održana u Prijedoru "dimnjačari svih zemalja - ujedinite se".

Njih dvadesetak to je i učinilo, jer su na druženje minulog vikenda došli iz cijele BiH i RS, Hrvatske i Slovenije, a

među njima je bila i jedna dama, jedina koja se, zvanično, na našim prostorima bavi dimnjačarstvom. Ovog zanata nije se odrekla ni onda kad je dobila "državni posao".

- Radnim danima sam vladin službenik, a vikendom, uz oca, opet sam dimnjačar jer ne mogu tek tako da  napustim ovaj posao. S obzirom na to da je dimnjačarstvo moja ljubav od malih nogu, ne želim mu tek tako okrenuti leđa, a živim za osmijeh svojih mušterija kada im pokucam na vrata - rekla je dimnjačar iz Brčkog Dajana Đurić.

U BiH ima 78 registrovanih dimnjačara koji, kako rekoše okupljeni, trebaju moderniju opremu, a prije svega vraćanje ovog zanimanja u škole. Dimnjačar Edin Bijelić kaže da bi svoje sinove bez razmišljanja upisao na taj zanat.

- To nije omražen posao i ljubav prema njemu postoji, ali ne mogu da se obrazuju za ovaj smjer, jer ga nema u srednjoškolskim centrima - rekao je Bijelić.

Jadranko Đurić dodaje da bi trebalo uvesti redovno školovanje za dimnjačare, te da su posljednji majstori ovog zanata iz škole izašli osamdesetih godina prošlog vijeka.

- Sada se ovim poslom može baviti samo onaj ko želi da se prekvalifikuje za ovo zanimanje - kazao je ovaj dimnjačar.

Zajednička poruka dimnjačara na ovom druženju bila je da bi voljeli da su u životu imali više sreće, bar onoliko koliko je ljudi vjerovalo da im susret sa njima donosi sreću.

- Svima je poznato staro vjerovanje, gotovo legenda, o sreći koju donose dimnjačari. Nisam se tokom godina uvjerio u suprotno, pa se niko nije požalio da mu je poslije susreta sa mnom bilo gore, ako već nije bilo neke sreće - rekao je sa smiješkom dimnjačar Goran Stojić.

Najmlađi "dimnjačar"

Specijalan gost na "konferenciji" dimnjačara bio je osmogodišnji dječak kojeg je zajedno sa bratom na ovo druženje doveo njihov otac Edin Bijelić.

Odjeven u malo dimnjačarsko odijelo, ovaj dječak je plijenio pažnju posjetilaca. Osmogodišnjak je rekao da bi on i njegov brat voljeli da jednog dana krenu očevim stopama i da budu neustrašivi dimnjačari koji će sprečavati da se dimnjak zapali, ali i da ljudima donose sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana