Na račune vatrogasaca u Kozarskoj Dubici stiže po 20.000 KM

Danijela Bajić
Na račune vatrogasaca u Kozarskoj Dubici stiže po 20.000 KM

BANjALUKA - Vatrogascima iz Kozarske Dubice biće isplaćeno po više od 20.000 maraka na ime regresa, ogreva, zimnice i drugih zaostalih troškova od prije nekoliko godina, za šta je odobreno 360.000 maraka.

Riječ je o 12 radnika Vatrogasne stanice Kozarska Dubica koji su tužbama još prije nekoliko godina zatražili da im nadležni isplate dugovanja iz perioda od 2012. do 2016. godine. Presuda u korist vatrogasaca donesena je prošle godine, ali je odluku o odobravanju novca Vlada Republike Srpske donijela 17. septembra, nakon čega je objavljena u “Službenom glasniku RS”.

Riječ je o donatorskim sredstva Vlade Srbije, a načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić kaže da je ta pomoć od velikog značaja za lokalnu zajednicu, koja grca u dugovima.

- Bez pomoći Vlade RS teško da bismo mogli opstati, jer sam, između ostalog, naslijedio veliki broj tužbi i trebaće nam najmanje deset godina da opštinski budžet dođe na nulu - rekao je Reljić.

Dodao je da je opštinski budžet oko devet miliona maraka, dok su naslijeđene obaveze po osnovu kredita sudskih tužbi 25 miliona KM.

- Zbog svih tih dugovanja koje sam zatekao, opštinski račun je za vrijeme mog mandata bio 46 puta blokiran, dok je skinuto tri miliona KM ili trećina godišnjeg budžeta - istakao je Reljić.  

Jedan od 12 dubičkih vatrogasaca Miroslav Janjetović kaže da se toliko puta razočarao u nadležne da više ne vjeruje nikome.

- Sve dok ne vidim novac na računu ne vjerujem, jer nadležni mjesecima obećavaju da će dugovanja biti izmirena i nikad ništa. Samo znam da bi svi mi trebalo da dobijemo po više od 20.000 maraka - kazao je Janjetović.

Dodao je da situacija ništa bolja nije ni sada, jer regres ne dobijaju redovno, zbog čega ne odustaju ni od novih tužbi.

- Posljednje najavljeno izmirivanje troškova je samo satisfakcija, ništa drugo - kazao je Janjetović, koji više od 20 godina radi kao vatrogasac u Kozarskoj Dubici.

Među vatrogascima koji čekaju svoj novac su i braća Đenadija, koji kažu da je ovih dana stigla i presuda zbog diskriminacije od strane načelnika.

- Situacija se ništa nije promijenila ni nakon 2016. godine, tako da čisto sumnjam u isplatu zaostalih dugovanja - kazao je Dragan Đenadija i dodao da nikad neće odustati od svojih prava, uprkos pritiscima i prijetnjama.

  Odluka

Donatorska sredstva u iznosu od 360.000 maraka biće, kako je navedeno u “Službenom glasniku RS”, usmjerena za izmirenje troškova izvršne sudske presude, uključujući zatezne kamate i troškove postupka. Ministarstvo finansija se zadužuje da sklopi sporazum sa opštinom Kozarska Dubica kao krajnjim korisnikom, kao i za samo praćenje realizacije. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana