Na račune ratara liježe 15 miliona

Anita Janković
Na račune ratara liježe 15 miliona

Banjaluka - Na račune poljoprivrednih proizvođača iz RS danas će leći deset miliona maraka podsticaja za prošlu godinu, a iduće sedmice još pet miliona, a ratari poručuju da ne odustaju od zahtjeva da budu isplaćeni svi zaostaci iz prošle godine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će uplatom 15 miliona KM, neisplaćeno ostati još 18 miliona na ime podsticaja iz prošle godine.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da će pomenuta uplata poslužiti za djelimično krpljenje rupa u agraru.

- Ukupna dugovanja, prema našim računicama, trenutno iznose oko 38 miliona KM i ne mislim da će uplate značajnije doprinijeti poboljšanju stanja u agraru koji je u velikoj dubiozi - rekao je Marinković.

On je istakao da su zahtjevi poljoprivrednika, izneseni na februarskim protestima i dalje aktivni, bez obzira na pomenute uplate, te da će u narednom periodu odlučiti kako će djelovati.

- Nije vrijeme da polemišemo da li ćemo odustati od zahtjeva ili ne. Vladi RS smo dali rok do 25. marta da ispuni obaveze prema poljoprivrednicima i vidjećemo hoće li nas ispoštovati - rekao je Marinković i podsjetio da su ratari tražili isplatu kompletnog duga za podsticaje iz 2016.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da ratari očekuju isplatu kompletnog duga, a ne manjih dijelova.

- Zahtjev je jasan, ili će nam biti isplaćen kompletan dug ili ćemo morati doći u Banjaluku po naš novac. Ne tražimo novac da idemo na more, već da radimo i sijemo - rekao je Usorac i dodao da su poljoprivrednici tražili sastanak sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, kako bi zajednički riješili probleme u agraru. 

- Premijerkin odgovor nismo dobili, jer se bavi političkim krizama, a ne životnim problemima - naglasio je Usorac.

Pravilnik

Stojan Marinković kaže da su ratari ogorčeni i zbog ignorisanja njihovih zahtjeva da budu konsultovani u vezi sa izradom Nacrta pravilnika o podsticajima. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da je pravilnik o podsticajima u proceduri, te da se očekuje da bude objavljen do kraja ovog mjeseca.

- Pregovori sa poljoprivrednicima su završeni i većina njihovih zahtjeva i primjedbi će biti uvažena i uvrštena u novi pravilnik - rekli su u Ministarstvu.

Dio zahtjeva poljoprivrednika sa prošlomjesečnih protesta

- povećanje agrarnog budžeta na 97 miliona KM - pravična raspodjela novca

- ujednačavanje visine podsticaja sa podsticajima u FBiH

- isplata duga za podsticaje iz prošle godine

- zaštita domaće proizvodnje od nelojalne konkurencije

- oslobađanje od plaćanja PDV-a na sav repromaterijal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana