Na porodu umrla majka petoro djece

D. Keleč, M. Vujić
Na porodu umrla majka petoro djece

Gradiška - Tuga i nevjerica zavladale su u petak u Gradišci kada se pronijela potresna vijest da je dan ranije u bolnici nakon porođaja preminula Jovana Šinik (33) iz Gornjih Podgradaca i da se ljekari bore za život njene bebe.

Šinikova, majka dvije djevojčice i dva dječaka, u bolnicu je primljena 25. oktobra.

Direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović potvrdio je da je u četvrtak u ovoj zdravstvenoj ustanovi preminula porodilja. Ljekari i anesteziolozi su se, kako je istakao, svim snagama borili za njen život, ali ipak nisu uspjeli da je spasu.

- U porođaj su, kako su me obavijestili, sve vrijeme bila uključena četiri ginekologa i dva anesteziologa. Međutim, kod majke je po porodu odmah nastao hemodinamski poremećaj. To je, u stvari, pad pritiska i impulsa. Ljekari i anesteziolozi pokušali su popraviti majci hemodinamski poremećaj. Spustili su je i u operacionu salu. Međutim, situacija se iz časa u čas pogoršavala. Uspjeli su da je operišu, ali je nedugo potom preminula. Obdukcija će pokazati šta je tačan uzrok smrti, a u cijeli slučaj uključeni su i istražni organi - kazao je Marjanović i ponovio da su ljekari u ovoj bolnici dali sve od sebe da spasu majku, te da su imali sve potrebne lijekove i stručnjake.

Istakao je da su se u trenucima borbe za život majke borili da spasu i bebu, koja je takođe bila u rizičnom stanju.

Novorođenče je u pratnji pedijatra i anesteziologa upućeno u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Gradiška Dragan Janjić rekao je da ne može davati opširnije informacije o ovom slučaju.

- Pacijentkinja Jovana Šinik je primljena na ginekološko odjeljenje 25. oktobra u deset časova u 42. nedjelji i dva dana trudnoće, gdje su obavljeni ultrazvučni, ginekološki i CTG pregledi. Porođaj je obavljen 27. oktobra u 14.35 časova. Za sve ostale postupke i mjere koje su preduzete na ginekološkom odjeljenju i u jedinici intenzivnog liječenja i operacionoj sali, s obzirom na to da je predmet proslijeđen tužilaštvu, ne mogu ovog momenta dati dodatne informacije - rekao je Janjić.

Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti dr Stojislava Konjevića, novorođenče iz gradiške bolnice primljeno je na Odjeljenje intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS.

- Dijete je teškog kliničkog stanja. Preduzete su sve potrebne mjere za stabilizaciju njegovog stanja, a sve dalje prognoze su krajnje neizvjesne - istakao je Konjević.

Policija

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka u petak su kazali da policija nema zvaničnu prijavu povodom smrti porodilje u Gradišci, ali da su došli do određenih saznanja o ovom slučaju.

- Policija u saradnji sa postupajućim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka provjerava ovaj slučaj kako bi utvrdili kako je i pod kojim okolnostima došlo do smrti majke - kazali su u banjalučkoj policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana