Na plin ide svaki drugi automobil

Danijela Stokanić
Na plin ide svaki drugi automobil

Banjaluka - Ušteda novca glavni je okidač zbog kojeg se sve više stanovnika RS odlučuje za automobile na plinski pogon, što potvrđuju i pumpaši koji kažu da više od polovine mušterija u rezervoar svog četvorotočkaša sipa ovaj energent.

Za vožnju na plin, ističu na pumpama, vozači se odlučuju, jer na ovaj način uštede i do tri puta više novca, ako se uzme u obzir da je cijena ovog energenta od 0,60 do 0,80 maraka, dok je dizel od 1,75, do 1,95 KM, a za litar benzina treba da izdvoje od 1,76 do 1,84 KM.

Osim što je cijena plina pristupačna većini vozača, jedan od razloga masovnog korišćenja ovog energenta jeste i to što je pojeftinila i njegova ugradnja. U pojedinim servisima sistem za automobile se može ugraditi i za 400 KM, što je mnogo povoljnije u odnosu na ranije godine.

U banjalučkom preduzeću "Auto gas Gaga" kažu da ugradnja plina zavisi od opreme koja ide uz sistem.

- Vlasnici automobila, koji svakodnevno dolaze ovim povodom, najčešće se opredjeljuju za srednju cijenu, odnosno za sistem od 1.100 maraka - rekli su u ovom preduzeću i dodali da treba imati u vidu da se danas veliki broj automobila u BiH uvozi sa već ugrađenim sistemom.

Posla pri ugradnji plina u automobile imaju zaposleni u firmi "Gas sistem" Banjaluka. Direktor ove firme Daniel Kresojević kaže da je za ugradnju sistema u automobil potrebno od 600 do 1.300 KM sa atestom, koji košta 175 maraka.

- Vozači se najčešće odlučuju za skuplji sistem, jer on troši manje plina - rekao je Kresojević.

Zadovoljno trljaju ruke i mehaničari na području prijedorske regije. U servisu "Marko gas" u Prijedoru istakli su da posla o pitanju sistema za plin svake godine imaju sve više, na šta je, osim energenta, uticala i niža cijena ugradnje.

- Vozači koji koriste plin mnogo bolje prođu od onih što u rezervoar sipaju gorivo ili dizel. To je sigurno. Da nije tako ne bi broj automobila na plinski pogon iz godine u godinu rastao - kazali su u ovom servisu.

Ista situacija je i u istočnom dijelu Srpske, kao i u Semberiji.

Dobojlija Željko Blagojević, koji je sistem za plin u svoj "seat" ugradio prije dvije godine, smatra da u posljednjih nekoliko godina nije mogao uraditi bolju stvar.

- Sistem sam po preporuci prijatelja ugradio u jednom od banjalučkih preduzeća, a kod njih sam dobio i atest. Od tada nisam imao nikakvih kvarova na automobilu - kazao je Blagojević i dodao da ga je to koštalo oko 1.000 KM.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da je povećan broj vozila na plin za svaku pohvalu, jer su ona najmanji zagađivači životne sredine, zbog čega zemlje EU daju podsticaje, dok BiH, kaže on, takve vozače kažnjava brojnim nametima.

- Napretkom proizvodnje kompletan sistem koji omogućava vožnju na plin došao je do savršenstva. Pod uslovom da je plin ugrađen u ovlašćenim servisima koji posjeduju licence i ukoliko oprema koja se ugrađuje ima atest, onda je bezbjednost maksimalno prisutna u takvim vozilima - smatra Jaćimović.

Međutim, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Ljubo Stević ističe da treba biti oprezan, jer se, kako kaže, automobili na plin brže kvare.

- Automobili koji koriste benzin i dizel su mnogo stabilniji od onih na plin. Što se tiče potrošnje, ona je ista i kod jednih i drugih, kao i bezbjednost - kazao je Stević i dodao da se broj automobila na plin u RS povećava iz godine u godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana