Na Manjači izgrađen novi azil za napuštene pse

Srna
Na Manjači izgrađen novi azil za napuštene pse

BANjALUKA - Na lokalitetu Razvojno-edukativnog centra "Manjača" je, u nastojanju da se riješi višegodišnji problem sa adekvatnim smještajem za odbačene pse, izgrađeno prihvatilište u kojem će biti omogućen smještaj za njih 120.

U prvu fazu izgradnje novog azila za pse, koji je sada smješten u neuslovnim prostorijama u Ramićima, iz gradskog budžeta Banjaluke uloženo je više od 130.000 KM.

Novoizgrađeni azil obišao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je u izjavi novinarima rekao da je objekat sagrađen po novim standardima, ima prostor koji je uređen i sa dovoljnim razmakom, te ograđenom površinom kojom životinje mogu da se kreću.

"Namjera je bila da dobijemo humanije uslove za smještaj pasa jer je postojeći azil u Ramićima nedovoljnih i neuslovnih kapaciteta", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da će Banjaluka, vjerovatno, imati najuređnije prihvatilište za pse u Republici Srpskoj i u BiH, čime će biti zadovoljeni i svi kriterijumi onih koji su izražavali brigu za kućne ljubimce.

"Predviđeno je da radimo i sljedeće faze, koje podrazumijevaju veterinarsku stanicu i skladišta za hranu, u skladu sa raspoloživim sredstvima", naveo je Radojičić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivreda i sela Draško Ilić rekao je da ovaj projekat realizuje Centar zajedno sa gradskim Odjeljenjem za komunalne poslove.

"Izgradnja azila, i ranije stočnog groblja na lokalitetu na Manjači, predstavlja komletiranu brigu o životinjama", naglasio je Ilić.

Ilić je rekao da je potrebno sanirati još neke objekte, ali da će već ovog ljeta biti stvoreni uslovi da u novi azil budu smješteni prvi psi.

U prvoj fazi je izvršeno ograđivanje prostora koji je predviđen za smještaj pasa i zidanje objekta površine 900 metara kvadratnih, koji je opremljen neophodnom komunalnom infrastrukturom.

Preostalo je opremanje samog objekta neophodnim mobilijarom, kao i opremom za hranjenje pasa.

Objekat se nalazi na ograđenoj parceli ukupne površine od 10.000 metara kvadratnih, što psima pruža odlične uslove za neophodno istrčavanje, odnosno svakodnevni boravak na otvorenom.

Dosadašnji azil u Ramićima ubuduće će služiti kao tranziciona stanica do konačnog smještanja u novi azil na Manjači

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana