Na ekskurzije hrle u Španiju i Grčku

Danijela Stokanić
Na ekskurzije hrle u Španiju i Grčku

Banjaluka - Srednjoškolci u Republici Srpskoj uglavnom su već odabrali aranžmane za maturske ekskurzije, a top destinacije su, kao i ranije, Španija i Grčka.

S obzirom na to da učenici ne mogu krenuti na put bez džeparca, nekoliko novih "krpica", kozmetike i niza sitnica, roditelji se uglavnom već početkom godine počinju spremati za ovaj trošak koji kućni budžet "olakša" za, u prosjeku, dvije prosječne plate. Ekskurzije se uglavnom plaćaju u više rata, pa je trošak podnošljiviji.

Direktor dobojske Gimnazije "Jovan Dučić" Svjetlana Telebak ističe da su učenici ove škole već davno odabrali da putuju u Španiju, što će ih koštati 720 KM, a usput će posjetiti i Italiju.

- Učenici su već uplatili prvu od sedam rata za matursku ekskurziju, koja je planirana krajem avgusta. Učenici će usput posjetiti Veneciju, Lido di Jesolo, Veronu, dok će se u Španiji zadržati tri dana - rekla je Telebakova.

Dodala je da su u cijenu aranžmana uključeni prevoz, smještaj i hrana, zatim ulaznica za diskoteku, brodska karta za Veneciju, turistička taksa i ulaznica za muzej.

I među učenicima prijedorske i banjalučke gimnazije Španija je omiljena destinacija ove godine.

- Učenici su još u prvom polugodištu odabrali da matursku ekskurziju provedu u Španiji, koja je u odnosu na ostale ponude najskuplja, odnosno oko 700 KM. Osim Španije, u ponudi su bile Italija, Grčka, Češka, Crna Gora i BiH - rekli su u prijedorskoj Gimnaziji "Sveti Sava" i dodali da su prethodnih godina učenici išli u Grčku.

Imajući u vidu finansijsku situaciju svojih roditelja, učenici Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Novog Sarajeva su jedni od rijetkih koji su izabrali da matursku ekskurziju provedu u grčkoj Paraliji, jer je bila najjeftinija u ponudi. 

- Planirano je da učenici na ekskurziju idu u maju, a ne vjerujem da će cijena aranžmana preći 470 maraka. Zbog teške materijalne situacije znatan broj učenika je odustao i od Grčke - rekla je direktorica škole Mladenka Pandurević i dodala da će u povratku obići Ohrid.

Grčku su odabrali i učenici banjalučke Građevinske škole, a planirano je da na putovanje krenu polovinom maja.

- Od stotinjak anketiranih učenika ove škole, na ekskurziju ide njih 70. Cijena aranžmana je 635 KM - rekao je direktor ove škole Ljuban Bajić.

Srednjoškolci u Trebinju, Bijeljini i Zvorniku još nisu odabrali destinaciju, ali bi trebalo da o tome intenzivnije odlučuju iduće sedmice, jer, kako kažu, nisu žurili s obzirom na to da na ekskurziju idu tek u septembru.

Učenica banjalučke Gimnazije Bojana Jović ističe da su ona i njeni drugari odmah na startu odabrali Španiju, jer su čuli da je tamo odličan provod, a stotinjak maraka, kaže, nije velika razlika kad je u pitanju maturska ekskurzija.

- Još od osnovne škole maštam o odlasku sa drugarima u Španiju, jer mi je stariji brat ispričao sve najbolje o putovanju u tu zemlju - rekla je Jovićeva i dodala da je već počela da kupuje "stvarčice" za to nezaboravno putovanje.

Osnovci

U turističkim agencijama u RS ističu da učenici osnovnih škola uglavnom putuju na ekskurziju u susjedne zemlje, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, dok je među srednjoškolcima najviše zainteresovanih za Španiju i Grčku, a nešto manje za Italiju.

Rekli su da se cijene aranžmana kreću od 250 do 800 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana