Na dijelu puta od Glamoča prema Drvaru niče asfalt: Bolji uslovi stižu korakom kornjače

Anita Janković Rečević
Na dijelu puta od Glamoča prema Drvaru niče asfalt: Bolji uslovi stižu korakom kornjače

GLAMOČ - Na 750 metara regionalnog puta koji povezuje Glamoč i Drvar, najveće dvije srpske povratničke opštine u Federaciji BiH, idućih dana nići će asfalt, a najveći dio dionice, odnosno više od 16 kilometara i dalje ostaje devastirano i pod makadamom što decenijama sprečava putnu komunikaciju tamošnjeg stanovništva, ali i kakav-takav razvoj privrede.

Asfaltiranje puta od sela Šumnjaci prema Vaganu trebalo bi da počne narednih dana, a radovi se izvode zahvaljujući Upravi za puteve Livanjskog kantona.

Načelnik Glamoča Nebojša Radivojša kaže za “Glas” da je pomenuta dionica od 750 metara bila izuzetno zahtjevna i bilo je potrebno mnogo iskopa.

- Naravno da 750 metara nije ništa u odnosu na kilometražu koja ostaje, ali nadamo se da će u što skorije vrijeme kanton, FBiH, a možda čak i nivo BiH iznaći sredstva i asfaltirati kompletan put - naveo je Radivojša.

On je dodao da je za blizu 2.000 stanovnika, koji žive u selima Glamoča i Drvara, put prijeko potreban.

- Važno je da smo pomjerili stvari sa mrtve tačke. Godinama i decenijama se ništa nije radilo, a sada evo već u kontinuitetu nekoliko godina asfaltiramo po kilometar, dva. Ove godine preduzeće “Ceste Kantona deset” su izdvojile 650.000 KM za taj projekat - istakao je Radivojša. 

Načelnica Drvara Dušica Runić kaže za “Glas” da proces obnove i stvaranje boljih uslova za život građana napreduje korakom kornjače.

- Uskoro ćemo imati 750 metara manje makadama i isto toliko više asfalta. Makadam i dalje brojimo u kilometrima ali stižemo i na “Krompirijadu” i na “Drenjijadu”. Odnosno mi i dalje idemo u Glamoč, a Glamoč dolazi nama. Asfaltiraće se jednog dana, bože zdravlja, sve - rekla je Runićeva.

Ona je dodala da je pomenuti putni pravac od izuzetnog značaja za stanovništvo tih krajeva te razvoj privrede, stočarstva i pčelarstva.

- Ta trasa spaja dva kantona, dvije povratničke opštine i jedan je od rijetkih regionalnih puteva na području BiH koji nije asfaltiran. Kompletan makadamski dio je na teritoriji Glamoča, a što se tiče Drvara kod nas je sve asfaltirano još iz Titovog doba - rekla je Runićeva.

Srpski povratnici u selima na potezu prema Glamoču više puta su napominjali da je putna infrastruktura veoma važna za povratak, ostanak i opstanak na vjekovnim ognjištima te su apelovali da im u rješavanju ovog višedecenijskog problema pomognu i Republika Srpska i Srbija.

Iz Udruženja “Ognjište” iz Livna ističu da u Livanjskom kantonu i dalje u srpskim povratničkim selima nema obnove. Kažu da su putevi potpuno uništeni, a nerijetko su i makadamski, nema prodavnice, zdravstvena zaštita je loša, a postoji i problem u snabdijevanju vodom. U srpskim selima oko Livna na pojedinim mjestima nema ni signala za mobilnu telefoniju.

Prijeratna drvarska sela Trubar, Boboljusci, Veliko i Malo Očijevo te Veliki i Mali Cvjetnić, koja danas pripadaju Bihaću, struje nemaju već 28 godina, a mještani žive u nehumanim uslovima.

Srpski jezik

Direktor Osnovne škole “Glamoč” Ante Ćosić rekao je da srpska djeca u Glamoču ni ove školske godine neće izučavati srpski jezik u školama.

On je istakao da od oko 200 učenika u Glamoču jednu trećinu čine srpska djeca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana