Muzejsko blago Muzeja »Stara Hercegovina« pod sigurnim krovom

Radmila Đević
Muzejsko blago Muzeja »Stara Hercegovina« pod sigurnim krovom

Foča - Muzej "Stara Hercegovina" u Foči nakon pola vijeka dobio je novi krov u čiju je rekonstrukciju uloženo 30.000 maraka.

Investicijom koju je obezbijedio Savjet ministara BiH riješen je dugogodišnji problem prokišnjavanja i propadanja objekta kulture, koji čuva bogatu istoriju ovog kraja. Građevinski radovi, povjereni preduzeću "Srbinjeputevi", završeni su u predviđenom roku.

- Obavljena je kompletna zamjena krova, jer je rebrasti azbestni krov na pojedinim mjestima bio je u fazi raspadanja - rekao je šef građevinske operative preduzeća "Srbinjeputevi" Goran Đuković.

U muzeju očekuju da na ovim radovima neće stati i da će iznaći način da nastave sa obnovom objekta.

- Godinama u ovu zgradu nije ništa ulagano tako da nam je ova rekonstrukcija krova dobro došla, jer smo konačno spriječili da propadnu izložbene postavke i predmeti u depoima. Nadamo se da ćemo kroz nove projekte obnoviti fasadu i promijeniti stolariju kako bismo dogodine u novom ruhu dočekali veliki jubilej - šest decenija rada - rekla je Dragičevićeva.

Kroz četiri stalne postavke Muzej "Stara Hercegovina" najbolje svjedoči o ovom kraju Srpske, njegovoj istoriji, običajima i imenima potkrepljujući sve sačuvanim fotografijama i predmetima. Postavke "Foča u prošlosti", "Etnografska postavka", "Bitka na Sutjesci" i "110 dana Fočanske republike" privlače najveću pažnju javnosti. Muzej godišnje posjeti oko 3.000 ljudi uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i drugih evropskih država.

Brojnim aktivnostima Muzej "Stara Hercegovina" učestvuje u bogaćenju kulturnog života u gradu. Misiju nastavljaju sa željom da u budućnosti budu i nosilac kulturnog turizma Foče.

Hotel "Gerstl"

Na lokaciji gdje se nalazi Muzej "Stara Hercegovina" nekada je bio hotel "Gerstl". Sagrađen je u austrougarskom periodu 1906. godine, a njegovi vlasnici bili su bračni par Samuel i Karolina Gerstl. Hotel je imao 24 sobe, a srušen je 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana