Muzej Semberije: “Pruga bez povratka” ili vijek željeznice koje više nema

Srna
Muzej Semberije: “Pruga bez povratka” ili vijek željeznice koje više nema

BIJELjINA - U Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena je izložba “Pruga bez povratka” o vijeku željeznice koje ovdje više nema.

Kustos Tanja Lazić iz perspektive nekoga ko je u poslu zaštite kulturnih dobara kaže da je lokalna zajednica osamdesetih godina prošlog vijeka propustila šansu da sačuva prugu uskog kolosijeka prema Ugljeviku kao turističku atrakciju, kao što u svijetu čuvaju svoje kulturno i industrijsko nasljeđe.

Lazićeva podsjeća da je Muzej nakon gašenja pruge uskog kolosijeka prema Ugljeviku dobio na poklon od željezničke kompanije dva putnička vagona, vagončić za ugalj i lokomotivu, koji su kasnije iskorišteni na obnovljenoj Šarganskoj osmici, a lokomotiva se kao svojevrsni muzejski eksponat nalazi u centru Ugljevika.

U postavci je 20 tabli sa fotografijama, dijelovi željezničarske uniforme i opreme, pružni znakovi, sat sa nekadašnje željezničke stanice i polomljena stanična tabla sa nazivom Bijeljina, uz tekstove koji svjedoče prohujalo vrijeme u kojem je do 2005. godine još postojala pruga od Bijeljine do Šida u Srbiji.

Uz arhivsku građu i eksponate iz fundusa Muzeja Semberije, tu su i fotografije i predmeti koje su za ovu priliku ustupili sugrađani, nekadašnji službenici željeznice ili njihovi potomci.

Autori izložbe su kustosi Muzeja Semberije Tanja Lazić, Snježana Antić i Dejan Ćosić, čija je želja da podsjete javnost na nepun vijek semberske željeznice i značaj koji je u tom periodu imala za ovaj kraj.

Ovom izložbom Muzej se pridružio obilježavanju slave grada Svetog Pantelejmona, kao i obilježavanju Evropske godine željeznice i promociji i unapređenju ovog ekološkog, udobnog i sigurnog načina putovanja.

Prve tračnice u Semberiji položila je Austrougarska 1916. godine od tadašnje Bosanske Rače do Bijeljine, a zatim do Ugljevika, za efikasniji transport zemaljskih dobara i mrkog uglja iz ugljevičkog rudnika.

Putnički saobraćaj na ovoj dionici uspostavljen je po okončanju Prvog svjetskog rata, pri čemu su putnici rijeku Savu prelazili skelom da bi nastavili putovanje vozom do Šida, a 1950. godine su preko obnovljenog mosta na Savi Bijeljina i Šid povezani neprekinutim željezničkim kolosijekom.

Izgradnjom Termoelektrane “Ugljevik” 1979. godine ukida se pruga Mezgraja-Bijeljina, krak za Ugljevik je prestao sa radom već 1967. godine, dok je dionica Bijeljina-Šid ugašena 2005. godine.

Izgradnjom nove autobuske stanice na nekadašnjem zemljištu željezničke stanice u Bijeljini ove godine uklonjeni su posljednji tragovi željeznice u Semberiji.

Posjetioci će izložbu moći da vide u Muzeju Semberiji do 5. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana