MUP: Borba protiv manipulacije djecom na internet

Srna
MUP: Borba protiv manipulacije djecom na internet

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, kao član Međunarodne organizacije "Amber Alert Jurop" (Amber Alert Europe), i pripadnici organa sprovođenja zakona i reda širom svijeta posvetili su 25. maj - Međunarodni dan nestale djece, borbi protiv manipulacije djecom na internetu u svrhu seksualne zloupotrebe.

U aktivnosti su uključeni internet influenseri sa kriptičkim "TikTok" plesnim izazovom koji je u stvari isceniran kako bi se tinejdžeri edukovali o znacima manipulacije na internetu.

"Izazov označava početak kampanje globalne prevencije (#CheckBeforeYouChat) u organizaciji Amber Alert Erope koja je ujedinila nevladine organizacije, pripadnike organa zakona i reda i influensere širom svijeta u borbi protiv alarmantnog povećanja broja slučajeva manipulacije na internetu u svrhu seksualne zloupotrebe tokom pandemije virusa korona", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz MUP-a Srpske se dodaje da je pandemija virusa korona izazvala društvenu izolaciju, što je dovelo do alarmantnog povećanja broja slučajeva manipulacije na internetu u svrhu seksualne zloupotrebe.

"Manipulacija na internetu čiji je cilj seksualna zloupotreba dešava se kada se odrasla osoba sprijatelji sa djecom na internetu i zadobije njihovo povjerenje, što često dovodi do seksualnog zlostavljanja na internetu ili uživo", navodi se u saopštenju.

Pjesma "Lav brds" (Love birds) u svom tekstu sadrži pet faza internet manipulacije u svrhu seksualne zloupotrebe objavljena je na "TikToku" (veoma popularnoj aplikaciji među mlađom populacijom) zajedno sa koreografijom koja interpretira pjesmu u plesni izazov od pet koraka.

"Uz pomoć dobro poznatih plesača na TikToku, plesni izazov u pet koraka izvele su hiljade TikTok korisnika širom svijeta, a svaki korak i njegovo značenje, odnosno potencijalne opasnosti objašnjeni su u videu koji se može pogledati na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=44P-zRkwZZo  , ističe se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u četiri mjeseca ove godine je evidentiralo četiri krivična djela u vezi sa dječijom pornografijom. Više informacija o ovim aktivnostima mogu se pronaći na sajtu https://www.checkbeforeyouchat.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana