Mršavi bolji s loptom, osveta debelih za trpezom

Brane Radulović
Mršavi bolji s loptom, osveta debelih za trpezom

Laktaši - Fudbalskih derbija mnogo je u svijetu, ali nijedan nije kao laktaški kada se u baratanju bubamarom oprobaju ljuti rivali - mršavi i debeli.

Ekipa mršavih stigla je na teren zapregom, a dobro raspoloženje nagovještavalo je da su spremni za pobjedu. Debeli su do stadiona došli poslagani kao sardine u prepunoj traktorskoj prikolici. Prije toga, kako nalažu nepisana pravila svih velikih takmičenja, upriličen je defile gradskim ulicama koji je privukao ogromnu pažnju stanovnika Laktaša.

Tradicionalni okršaj na gradskom stadionu, koji je upotpunio "Laktaško turističko ljeto", imao je uvertiru o kojoj će se dugo pričati. Na vaganju, prije prvog zvižduka sudije Duška Babića, kapiten mršavih Đuro Mitrović stavljen je u veliki sepet da bi na kantaru izmjerili njegovu težinu. Međutim, kada je član komisije želio da saopšti kilažu, koja je dostigla "čak" 40 kilograma, pukla je drvena motka na kojoj se kantar nalazio. Sepet sa Mitrovićem je pao na zemlju, a salve smijeha propratile su Đurin maler. Kapiten ne bi bio prvi među jednakima da se nije brzo pridigao i zauzeo mjesto u ekipi "manekena". Nastupao je bos, jer je, kažu, negdje u rodnom Kosijerevu na obali Vrbasa zaboravio jedine patike.

Meč je obilovao zanimljivostima, a nije manjkalo ni majstorskih poteza u kojima su prednjačili nekadašnji aktivni sportisti Dane Guduraš i Joco Stojičević. Zvijezda derbija bio je Milan Grgić, koji je sa het-trikom bio najzaslužniji za tijesnu pobjedu mršavih - 5:4.

Najduži staž igranja derbija imaju potomci stare laktaške porodice Kesić. Svojevremeno je nastupao Stanko Kesić, potom njegov sin Đoko, a slavne pretke već 29. godinu predstavlja Stankov unuk Duško, koji je i ovog ljeta počašćen kapitenskom trakom.

- Nije mi poznato da se negdje na prostoru bivše Jugoslavije organizuju slični susreti. Raduje me veliki odziv i očuvanje tradicije koja je zaživjela prije 48 godina - kaže Duško Kesić, koji je sa 113 kilograma bio među mršavijima u ekipi debelih.

Slatku osvetu za poraz na terenu debeli su upriličili za trpezom. Za sofrom su poslije zajedničke večere ostale samo mrvice. U čišćenju stola posebno se isticao Milan Marić, koji je na vaganju imao 133 kilograma.

- Debitovao sam u derbiju prije petnaestak godina. Tada sam imao 196 kilograma. Uspio sam skinuti više od 60 kila pa su mršavi najavili da će se žaliti UEFA, jer smatraju da sam koristio nedozvoljena sredstva za skidanje kilaže - kaže popularni mesar Buco.

Najbliži mu je bio Đoko Kodžoman, koji je sa 125 kilograma pokazao i "odličnu" pokretljivost na terenu. Kao čovjeku zadatka stručni štab mu je povjerio da pokriva prostor od dva metra kvadratna. Zadatak je, prema zapažanju sa klupe debelih, obavio izvanredno.

Derbi je, kao i svake godine, odigran pred punim tribinama, kojih bi se postidjeli i mnogi premijerligaši. Ni nesnosna vrućina nije spriječila više od hiljadu navijača da podrže svoje miljenike. Pred punim tribinama nisu igrali samo mršavi i debeli, već i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Slavko Mandić". Organizatori su se odužili navijačima nagradnom igrom, a glavnu nagradu bicikl dobio je Danijel Subotić iz Prnjavora.

Veteran

Najstariji akter ovogodišnjeg derbija bio je sedamdesetšestogodišnji Milutin Radetić, koji je iskustvom unio mir u redove debelih. O kačenju kopački o klin još ne razmišlja najavivši da će igrati do 2017. kako bi proslavio pet decenija ljutih megdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana