Mrkonjići, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog: Hiljade vjernika pred moštima majke svetitelja

Miloš Vasiljević
Mrkonjići, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog: Hiljade vjernika pred moštima majke svetitelja

TREBINjE - Hiljade vjernika iz svih krajeva Srpske danas su prisustvovale svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima kod Trebinja, rodnom selu velikog svetitelja i čudotvorca i prvi put su se poklonili moštima njegove majke Svete Ane-Anastasije.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je služio liturgiju poručio je da je Sveti Vasilije svuda pratio poziv ljubavi Božije i svoje nade polagao u silu Božiju.

Pred vjerni narod iznesene su mošti Svete Ane-Anastasije, majke Svetog Vasilija, pronađene prethodnih dana, na poklonjenje.

Vladika Dimitrije rekao je da je Sveti Vasilije kao dječak Stojan krenuo za Hristom iz ovog sela, preko Zavale, Tvrdoša, Svete Gore, Nikšića, do ostroških stijena i svuda je pratio poziv ljubavi Božije.

- Taj dječak nije polagao nade u svoju silu, nego u silu Božiju, zato se u njega i uzdao i odrekao se sebe. Onda je uzeo svoj krst i sve što mu je dolazilo u životu smatrao je za Božiju volju i ljubav Božiju i priliku da se ispravi - kazao je vladika Dimitrije.

Vladika Dimitrije je istakao da je veliki Božiji dar i blagoslov da su pronađene mošti Svete Ane - Anastasije.

- Neka Bog da da budemo dostojni ovog velikog dara i blagoslova, da poslije skoro 400 godina nađemo majku Svetog Vasilija i da je imamo u crkvi na poklonjenje. Da Bog da da svi budu dostojni toga te da obretenje moštiju Svete Ane-Anastasije u ovim danima kad je srpski narod pogođen tragedijama otkrije tajnu šta znači roditeljstvo, biti majka i otac, vrijednost toga i da svi vole svoju djecu - naglasio je vladika Dimitrije.

Predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići Rade Bošković kazao je da se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog osjeća radost, naročito među brojnim ljudima koji su došli.

- Mrkonjići su se mnogo promijenili, zahvaljujući vjernom narodu i velikom broju ljudi koji posjećuju selo, posebno mladih - rekao je Bošković.

Veliki broj vjernika u hodočašću je stigao u Mrkonjiće da prisustvuje molitvi. Gačanka Bojana Vasiljević godinama ide do rodnog sela svetitelja, a za “Glas Srpske” ističe da se na tom mjestu duh vjere posebno osjeća.

 - U Mrkonjićima svaki dan je prelijep. Ipak, kada obilježavamo praznik Svetog Vasilije Ostroškog bude posebno. Vjera u Boga naša je pokretačka snaga, i u dobru, ali i kada ne ide najbolje - rekla je Vasiljevićeva.

Svečano je bilo i u manastiru Ostrog, gdje su desetine hiljada ljudi, među kojima mnogo njih iz Srpske, posljednjih dana u hodočašću došli do svetinje.

Među njima su bili i Dervenćani Žarko Tominčić i Nenad Đuđanović, koji su tako ispunili ono što su naumili i obećali u desetodnevnom hodočašću iz svog grada do manastira Ostrog u Crnoj Gori.

- Osjećaj je neopisiv, prešli smo skoro 400 kilometara za deset dana, ali je vrijedjelo, jer je ovo jedno od naših najvećih svetilišta. Prisustvovali smo molitvama, poklonili smo se moštima Svetog Vasilija i vjerujte da niko od mene nije srećniji - rekao je Tominčić.

Patrijarh

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, povodom velikog praznika Svetog Vasilija Ostroškog, liturgiju u crkvi posvećenoj ovom svetitelju na Bežanijskoj kosi u Beogradu, poručivši u besjedi da je Gospod čovjeku darovao sve što mu je potrebno i da je stvoren za život vječni.

- Znamo da smrt ne postoji, to jest znamo da je smrt bitisanje, svojevrsno postojanje, ali koje je udaljeno od Boga, smisla, punoće, lepote, radosti, ljubavi. Smrt je biti bez Boga, a život je isto to biti, ali sa Bogom, znamo da postoji samo život, a da smrt kao pretvaranje u apsolutno ništavilo, jednostavno ne postoji - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana