Mrkonjić Grad: Počinje realizacija projekta "Zelena destinacija"

Srna
Mrkonjić Grad: Počinje realizacija projekta "Zelena destinacija"

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu je počela realizacija projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive", čija je ukupna vrijednost 240.000 evra.

Projekat finansira EU, koja je, u okviru projekta "EU for biznis" /EU4Business/, izdvojila 192.000 evra, a ostalo je obezbijedila opština Mrkonjić Grad.

Načelnik ove opštine Divna Aničić rekla je novinarima da će projektom biti obuhvaćena valorizacija krajolika, uz razvijanje infrastrukture manjih razmjera na tri mikrolokacije - uređenje kanjona Korane, penjalište Pecka i interaktivno igralište u selu Pecka, kao i GPS mapiranje biciklističkih i pješačkih staza.

"Dugoročni razvojni cilj koji želimo postići ovim projektom je održivost ovog regiona pružanjem novih mogućnosti za zapošljavanje i ostvarivanje dodatnog prihoda. Cilj je i povezivanja funkcionalnog turističkog sadržaja i doživljaja u prirodi", istakla je Aničićeva.

Projektni menadžer Nataša Arežina kaže da projekat sprovodi opština Mrkonjić Grad zajedno sa partnerima Centrom za životnu sredinu, kompanijom "Adventis konsalting" i komanijom "Cepter pasport", sa kojima su danas i održali sastanak.

"Projekat će se sprovoditi od juna ove do novembra sljedeće godine, a sprovodiće se na području opština Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik", rekla je Arežina ističući da su krajnji korisnici mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, sa fokusom na mlade i žene iz ruralnih područja.

Direktor Turističke agencije "Cepter pasport" Timea Tamamović kaže da će ove aktivnosti doprinijeti većem broju sadržaja koji se mogu ponuditi klijentima.

"Razvojem nove eko-turističke destinacije na otvorenom u dolini gornjeg toka Sane i Plive otvara nam se mogućnost kreiranja novih turistički paketa koje promovišemo na međunaronom nivou kroz posjete sajmovima, kako bismo privukli što veći broj turista", istakla je Tamamovićeva.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, projekat "EU for biznis" podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

Projekat je vrijedan 16,1 milion evra, a zajednički ga finansiraju EU u iznosu od 15 miliona evra bespovratnih sredstava i Njemačka u iznosu od 1,1 milion evra.

Projekat zajednički sprovode Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ, Međunarodna organizacija rada i Razvojni program UN, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

"EU for biznis" dio je programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana