Mrkonjić Grad: Održano predavanje o nedoumicama u srpskom jeziku

G.S.
Mrkonjić Grad: Održano predavanje o nedoumicama u srpskom jeziku

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu večeras je održano predavanje o aktuelnim nedoumicama u srpskom jeziku, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, te je istaknuto da se ove godine očekuje novo izdanje pravopisa srpskog jezika.

Profesor Dragomir Kozomara rekao je novinarima da se očekuje da bude objavljena i ijekavska varijanta..

"Nadam se da će biti uvažen i naš lokalni idiom, koji se odnosi na zapadni dio Republike Srpske, a to je onaj dio srpskog prostora gdje živi najviše ijekavskog stanovništava", rekao je Kozomara.

On je naveo da je ekipa koja se sastala u okviru odbora za standardizaciju pravopisa imala veoma težak zadatak, jer je trebalo napraviti prijedloge za izmjene postojećeg pravopisa, koji će olakšati zasada vrlo tešku materiju srpskog jezika i književnosti.

Direktor Narodna biblioteka Milana Stupar rekla je da ova ustanova svake godine povodom 21. februara organizuje predavanja o različitim temama i tako daje doprinos očuvanju maternjeg jezika i ćiriličkog pisma.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obilježava svake godine 21. februara širom svijeta. Osnovni cilj je da se podigne svijest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Ovaj dan je uspostavio je Unesko i obilježava se redovno od 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana