Mrkonjić Grad: Najbolja šljivovica Marka Kaurina

Srna
Mrkonjić Grad: Najbolja šljivovica Marka Kaurina

Mrkonjić Grad - Narodne rukotvorine, tradicionalna jela, zanatski proizvodi te med i rakija predstavljeni su za vikend na Aranđelovdanskom vašaru u Mrkonjić Gradu, a izabrane su i najbolja šljivovica, drenja i kruškovača.

Najkvalitetniju šljivovicu imao je Marko Kaurin iz Mrkonjića, najbolju kruškovaču Mirko Risović iz Busije iz Ribnika, a najbolju rakiju od drenje Nikola Grubor iz Drvara. Nagrađeni su dobili novčane nagrade.

Marko Kaurin kaže da se proizvodnjom rakije bavi još od malih nogu.

- Od 2010. godine osvajam nagrade za proizvedenu rakiju. Moj sin Ranko prošle godine osvojio je nagradu za najbolju rakiju, dok smo prethodnih godina osvajali druga i treća mjesta - rekao je Kaurin. Naglasio je da nema poseban recept za proizvodnju rakije, već da primjenjuje savjete stručnjaka u vezi sa skladištenjem, kvalitetom i samim tokom proizvodnje rakije od voća. Godišnje proizvede od 1.000 do 2.000 litara rakije od raznog voća. Planira da počne i sa izvozom rakije na tržište Rusije.

Kvalitet rakije ocjenjivao je profesor Ninoslav Nikićević sa Beogradskog univerziteta, koji je veoma zadovoljan kvalitetom mrkonjićke šljivovice.

- Ovaj kraj krase dominantna šljiva požegača ili savka, nadmorska visina od 600 metara, a i dobra destilacija - rekao je Nikićević.

Željko Simić iz Mrkonjića proglašen je za najboljeg "gradimira" RS, jer je pokazao najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine mrkonjićke šljivovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana