Mrkonjić Grad može da se pohvali kovačnicom starom 500 godina

GS
Mrkonjić Grad može da se pohvali kovačnicom starom 500 godina

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu, vjerovali ili ne, postoji kovačka radnja osnovana prije 500 godina!

U porodici Zonić, s koljena na koljeno, prenosi se ovaj stari zanat. Najpoznatiji su po proizvodnji alata za košenje, tekozvanih kosa varcarki. Njihove kose imaju čak i američki predsjednici!

Pisani podaci o tome da je radionica porodice Zonić nastala 1569. godine nalaze se u muzejima Banjaluke, Beograda, Sarajeva i Beča, piše RTRS.

Nisu oni bili jedini. Nekada je u Mrkonjić Gradu bilo čak 36 kovačkih radnji. U bivšoj Jugoslaviji bili su najpoznatiji po izradi takozvanih kosa varcarki koje su dobile ime po starom nazivu Mrkonjić Grada, Varcar Vakufu.

Pet vijekova porodica Zonić s koljena na koljeno prenosi tajne zanata. I ne samo tajne. Prenose i ljubav. Ljubav prema kovačkom zanatu, vatri i vodi, kosama varcarkama.

Kovač Ahmo Zonić kaže kroz šalu da su skoro sve televizijske kuće svijeta snimale prilog o njemu i njegovom zanatu, osim jedne.

- Sjeverne Koreje! E ta nije bila! Sve su televizije svijeta bile, naročito strane: Bi-Bi-Si, američka, hrvatska, Srbija! Sve su bile, samo nije ona! - kaže Zonić.

Svakog proljeća kovači vrijedno spremaju kose.

-Nekada je hiljade kosa izlazilo ispod nakovnja. Danas mnogo manje, ali istog kvaliteta - kaže Ahmo.

Ono što svaki majstor prvo pita i treba da zna jeste da li će se kositi u ravnici ili u brdskim predjelima i prema tome pravi kosu. Postoje i takmičarske kose.

-One su nešto duže i teže. U jednom trenutku čak tri osobe potrebne su da bi se napravila kosa. Nekad su kose bile mnogo cjenjenije.  Nekada, kad je moj otac radio, za jednu kosu dobijao je ovcu i jagnje! A sad moja kosa vrijedi dva kilograma pečenog mesa, ili dvije šteke cigara, ili dvije gajbe piva. Nažalost - ističe Ahmo.

Osim kosa, Zonići proizvode sve za poljoprivredu: plugove za oranje, kosne alate, bruseve, sačeve, motike, noževe sklopce, čakije, sjekire, čekiće, potkovice, uzengije. Najviše narudžbi imaju iz Srbije i to za kose i noževe sklopce kao suvenire. Kako koja generacija dolazi, tako uvodi i neke nove proizvode, pa tako sada prave i kovane ograde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana