Motorne pile ukrstilo 30 drvosječa

Milijana Latinović
Motorne pile ukrstilo 30 drvosječa

Banjaluka - Sjekači-motoristi iz deset šumskih gazdinstava RS odmjerili su znanje i spretnost na manifestaciji "Prvi sabor sjekača - Jahorina 2017", a najvještiji s motornom pilom bili su Dalibor Bodiroga iz Foče i ekipa ŠG "Oštrelj-Drinić" iz Drinića.

Cilj manifestacije, koju je prvi put organizovalo preduzeće "Šume RS", bio je promocija stručnih vještina i sportskih ambicija, prevencija nezgoda i razvijanje prijateljstva. Na takmičenju je učestvovalo 30 drvosječa koji su se nadmetali u disciplinama obaranje stabala, okretanje vodilice i zamjena lanca, kombinovano prerezivanje, precizno prerezivanje i kresanje grana.

- Velika mi je čast što sam osvojio prvo mjesto, pogotovo jer je među takmičarima bilo i mnogo iskusnijih kolega od mene. Iznad svega drago mi je što smo imali priliku da se družimo i naučimo nešto novo i od kolega iz Srbije. Motorna pila koju sam dobio omogućiće mi da još bolje obavljam svoj posao - rekao je najvještiji među takmičarima Dalibor Bodiroga, koji ima 31 godinu.

Nagrada za najbolju ekipu pripala je ŠG "Oštrelj-Drinić" iz Drinića, koju su činili kapiten i tri sjekača-motorista.

- U obaranju stabala smo kao tročlana ekipa pobrali najviše bodova, a kada su sumirani rezultati iz svih disciplina, osvojili smo prvo mjesto. Mnogo nam znači to što smo i na ovaj način potvrdili znanje i umijeće, a iznad svega značajno je druženje i razmjena iskustava sa kolegama iz drugih gazdinstava - rekao je kapiten pobjedničke ekipe Bojan Balaban i dodao da ŠG "Drinić" ima 30 sjekača.

Nagrađeni su i najstariji učesnik Marinko Balačković (58) iz ŠG "Sjemeć" Rogatica i najmlađi Slobodan Bakmaz (24) iz ŠG "Romanija" Sokolac.

Član Organizacionog odbora manifestacije Slaviša Opačić kazao je da je takmičenje organizovano uz podršku Olimpijskog centra "Jahorina" i preduzeća "Srbijašume". 

- Prvi put poslije rata okupili smo deset naših gazdinstava na ovakvom takmičenju s ciljem promocije izuzetno teške šumarske struke sjekača-motoriste, koja se ubraja u jedno od najopasnijih zanimanja. S obzirom na to da se ovo zanimanje gasi i da je svakim danom sjekača sve manje, željeli smo da ga promovišemo - rekao je Opačić i dodao da su bodovali brzinu i preciznost učesnika.

Istakao je da su na terenu, u šumi, učesnici obarali stabla, dok su ostale četiri discipline izvođene na poligonu koji je bio postavljen u OC "Jahorina".

Opačić kaže da je najvažnije da je sve završeno bez povreda, dodavši da su zahvaljujući sponzorima nagrađeni pobjednici. On je dodao da je druženje nastavljeno uz večeru u Šumskoj kući "Ognjište" na Jahorini.

U revijalnom dijelu takmičenja nastupili su Marko Nešković, osvajač dvije srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu sjekača i Goran Čamagić, prvak Srbije, koji je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Švajcarskoj.

Liga sjekača

Slaviša Opačić je kazao da je pokrenuta inicijativa da se organizuje liga u takmičenju sjekača u 2018. godini.

- Na takmičenju bi, pored preduzeća "Šume RS" i "Srbijašume" , učestvovali i "Vojvodinašume", Nacionalni park "Tara" Bajina Bašta, Šumarski fakultet Beograd i Nacionalni park "Kozara" Prijedor, a cilj bi bio unapređenje saradnje i promocija zanimanja sjekač motorista, koje je izuzetno zahtjevno - rekao je Opačić.

Učesnici - Šumska gazdinstva

"Visočnik" Han Pijesak

"Oštrelj-Drinić" Drinić

"Lisina" Mrkonjić Grad

 "Maglić" Foča

"Vučevica" Čajniče

"Ribnik" Ribnik

"Gradiška" Gradiška

"Gorica" Šipovo

"Sjemeć" Rogatica

"Romanija" Sokolac

Pobjednici, pojedinačna konkurencija

Dalibor Bodiroga, ŠG "Maglić" Foča

Siniša Lukić, ŠG "Visočnik" Han Pijesak

Milenko Markanović, ŠG "Gorica" Šipovo

Pobjednici, ekipe

ŠG "Oštrelj-Drinić" Drinić

ŠG "Visočnik" Han Pijesak

ŠG "Gradiška" Gradiška

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana