Monah i slikari ukrašavaju kapelu u Vardištu kod Višegrada

Radoje Tasić
Monah i slikari ukrašavaju kapelu u Vardištu kod Višegrada

Višegrad - Obnova Spomen-kosturnice, koja je podignuta u znak sjećanja na 440 poginulih srpskih vojnika ili umrlih od tifusa u Prvom svjetskom ratu u borbama oko sela Vardišta kod Višegrada, privodi se kraju.

Slikari Branislav Kovačević i Drago Vučić, uz pomoć monaha Serafima iz manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci, ovih dana freskopišu unutrašnjost kosturnice.

Monah Serafim kaže da je ova kapela, podignuta još 1932. godine, koju je osveštao mitropolit Petar Dabrobosanski, bila zapuštena i prepuštena zubu vremena i nemaru.

Prema zapisima iz tog vremena, dok je mitropolit Petar služio Svetu liturgiju, nebom iznad Vardišta su kružila dva aviona tadašnje Jugoslovenske armije iz kojih su bačena dva vijenca cvijeća koja su pala u blizinu spomenika.

- Prije tri godine Vlada Srbije osmislila je projekat obnove ovog spomen-obilježja, nakon čega je kosturnica sanirana i vraćen joj je prvobitni izgled. Uređen je i prostor oko kosturnice, asfaltiran prilazni put od magistrale Vardište-Užice do nje, tako da je sad dostupna vjernicima, a i turistima - rekao je monah Serafim.

Kosturnica je posvećena Svetom Đorđu, pa su se slikari potrudili da urade freske iz njegovog žitija. Kovačević kaže da gornjom zonom objekta dominira lik Isusa Hrista.

- Oko tog lika spuštamo se niže sa scenama Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija. Imamo šest scena iz njegovog žitija. Kad to završimo planiramo u donjim zonama da freskopišemo svete ratnike - dodao je Kovačević.

Vlada Srbije

Rekonstrukciju spomen-obilježja, koje se nalazilo neposredno pored kasarne bivše JNA, i bilo zapušteno i ruinirano, finansirala je Vlada Srbije uz pomoć opštine Višegrad, preduzeća "Romanijaputevi", Srpskog sokolskog društva "Soko" i drugih dobročinitelja.

Kapelu je podigao Josip Matković iz Beograda želeći da ovjekovječi uspomenu na dvojicu njegovih sinova i njihove ratne drugove poginule na ratištima oko Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana