Molitva i litija u Bratuncu u znak podrške braći u Crnoj Gori

Srna
Molitva i litija u Bratuncu u znak podrške braći u Crnoj Gori

BRATUNAC - Više od 2.000 vjernika prisustvovalo je večeras molebanu u bratunačkoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, nakon kojeg je litija podrške braći u Crnoj Gori krenula ulicama ovog gradića, a na centralnom trgu izveden je kraći kulturni program.

Hladnoća nije omela građane Bratunca da u velikom broju prisustvuju molitvi i mirnom šetnjom ulicama izraze protest protiv crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pruže podršku Srbima i crkvi u Crnoj Gori u borbi za očuvanje svetinja i crkvene imovine.

Sveštenik Dušan Spasojević zahvalio je vjernom narodu za podršku, rekavši da će slike i poruke iz Bratunca dati dodatnu snagu braći u Crnoj Gori da istraju u odbrani svoje crkve i svetinja.

"Ovo su moleban i litija ljubavi prema našoj crkvi, našoj pravoslavnoj vjeri i braći u Crnoj Gori koji istrajavaju u odbrani srpskih svetinja, vjere i crkvene imovine", rekao je Spasojević.

On je istakao da ova molitva i litije nisu upereneža ni protiv koga nego teže da urazume zakonodavce da promijene zakon kojim ugrožavaju svetinje i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je da je ovaj moleban i veličanstvenu litiju kroz Bratunac organizovala Srpska crkvena opština, vjerni narod i opština Bratunac u cilju pružanja bezrezervne podrške braći u Crnoj Gori u njihovoj borbi da odbrane svetinje i imovine Srpske pravoslavne crkve koja je sticana osam vijekova.

"Protivimo se nakaradnom zakonu, smatramo da je napravljena greška koju zakonodavci treba da isprave. Narod se probudio i naša podrška ovoj borbi u različtim oblicima ni u narednom periodu neće izostati", poručio je Mlađenović.

On je rekao da je Crkva narodna i da je vjerni narod u Crnoj Gori ustao da brani svoju Crkvu i bogomolje "od zla svakojega" i da će sigurno u tome uspjeti.

Mlađenović je istakao da imponuje dostojanstvo srpskog naroda koji se svakim danom okuplja širom Crne Gore, Republike Srpske i Srbije i da je to
odraz kulture, pobožnosti i dostojanstva što će na kraju donijeti pobjedu u ovoj borbi za očuvanje Časnog krsta, i moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i ostalih svetitelja koje se čuvaju u manastirima u Crnoj Gori.

Nakon litije bratunačkim ulicama sa srpskim barjacima i ikonama učesnici su se zaustavili na Trgu Miloša Obilića gdje je izveden kraći kulturni program uz nastup hora Svetosavske omladinske zajednice i pjesnikinje Teodore Košarac iz Bratunca.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana