Mokra Megara utočište najugroženije vrste šišmiša

Srna
Foto: Srna

DOBOJ - Na lokalitetu Ozrena organizovan je treći naučnoistraživački kamp oko 25 biologa i speleologa iz zemalja bivše Jugoslavije, te Češke, Poljske i Njemačke koji će do 21. jula mapirati biodiverzitet ove planine sa posebnom pažnjom na pećinski kompleks Mokra Megara.

Sekretar Udruženja "Fojničani" Maglaj Davor Šupuković rekao je Srni da je ovaj pećinski kompleks špilja utočište za jednu od najugroženijih vrsta šišmiša velikog potkovičara, koji je već nestao u nekim evropskim zemljama.

"Tokom zimskog monitoringa uočili smo oko 1.200 jedinki u fazi hibernacije", naveo je Šupuković.

On je dodao da je treći Naučnoistraživački kamp "Ozren" počeo juče i da je riječ o nastavku ranijih istraživanja tokom kojih je uočena i endemska vrsta vodozemca makedonskog tritona /triton macedonicus/, "Maglajski golemaš" /duvalius maglajensis/, kao i potencijalne nove vrste beskičmenjaka - vodeni račić iz roda nifargus, pauk iz roda poroma.

Šupuković je rekao da je cilj istraživanja utvrđivanje "nultog stanja" Ozrena, s obzirom na to da, izuzev Gostilja, šire područje nije istraživano, a koje je prostornim planom Republike Srpske predviđeno kao zaštićeno u rangu nacionalnog parka, dok je Federalno ministarstvo ekologije i turizma već preuzelo obavezu da će finansirati izradu dokumentacije potrebne za zaštitu pećinskog kompleksa Mokra Megara koji se prostire u dijelu ovog entiteta.

"Svi prikupljeni podaci dosadašnjih istraživanja Ozrena biće predstavljeni u novembru u Doboju, ali i dostavljeni Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske", najavio je Šupuković.

On je najavio i da su u planu i dva infrastrukturna projekta - izgradnja drvenog pješačkog mosta ka pećini Megari, kao i mosta preko rajčevskog potoka na međuentitetskoj liniji, koji će finansijski podržati OEBS.

Kamp je smješten u bazi paraglajding kluba "Paragost-Staro Nasleđe" u dobojskom naselju Paklenica Gornja, a svečano otvaranje planirano je danas u 10.00 časova.

Vlada Republike Srpske proglasila je krajem decembra 2021. godine Zaštićeno stanište Gostilj na planini Ozren kao stanište trave ive, koja je i osnovna vrijednost područja.

Element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske "Branje trave ive na Ozrenu" 28. novembra 2018. uvršten je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska.

Osim trave ive, florističkim istraživanjima utvrđeno je bogatstvo biljnim vrstama, od kojih su pojedine rijetke i značajne. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana