Mokra Gora: Ćiro ponovo vozi

Radoje Tasić
Mokra Gora: Ćiro ponovo vozi

Mokra Gora - Prva kompozicija muzejsko-turističkog voza "Nostalgija" u ljetnoj sezoni koja traje do novembra ove godine, krenula je u petak sa željezničke stanice u Mokroj Gori prema Kremnima.

Prema riječima glavnog organizatora "Infrastrukture Željeznica Srbije" Aleksandre Milutinović redovni polasci starog voza na obnovljenoj pruzi uskog kolosijeka su u 10.30 i u  13.30 časova.

- Postoje i fakultativni polasci koji se organizuju kad se sakupi dovoljan broj turista pa u tom slučaju voz kreće iz Mokre Gore u osam i u 16.10 časova - kaže Milutinovićeva.

Ona navodi da se iz godine u godinu povećava broj ljubitelja pruga uskog kolosijeka iz inostranstva, a za ovu sezonu najavljen je dolazak turista iz Švajcarske, Njemačke, Poljske, Rusije, Japana i Koreje. Prvi putnici u vozu u petak su bili učenici osnovnih škola iz Valjeva.

"Ćiro" i ove godine neće tutnjati do Višegrada iako je pruga uskog kolosijeka ovnovljena i puštana zvanično u saobraćaj 28. avgusta 2010. godine.

- Radnici "Željeznica RS" su promijenili trule kolosječne pragove na trasi pruge od graničnog prelaza u Vardištu do željezničke stanice u Dobrunu. Međutim, nisu uspjeli da urade još osam kilometara do Višegrada, pa "ćiro" neće moći za sad saobraćati do grada na Drini - potrudila je službenik "Infrastruktura" Željeznica Srbije iz Užica Snežana Simeunović. Dok je bila u funkciji ovom jedinom prugom uskog kolosijeka turisti su putovali od Mokre Gore, preko Vardišta, pa kanjonom rijeka Kamišina i Rzava, pored manastira Dobrun sve do Višegrada.

- Interesovanje za ovu vožnju kod mnogih grupa turista postoji i danas jer se uz vožnju "ćirom" zatvara "čarobni turistički krug", u kome se turisti sa Tare i Zlatibora voze vozom do Višegrada, onda Drinom brodom do Perućca i autobusom ponovo do mjesta polazišta - kaže direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović.

Muzejsko turistička kompozicija "Nostalgija" prošle godine je prevezla 75.000 turista i ljibitelja starih pruga.

Cijene

Cijene karata su ostale nepromijenjene u odnosu na prošlu sezonu i iznose 10 maraka za odrasle, dok su za djecu od šest do 14 godina upola manje.

Grupama turista je omogućeno da "zakupe" voz  po cijeni od 1.000 maraka, ako kompoziciju vozi dizel-lokomotiva, a ukoliko je sa vučom lokomotive parnjače onda to košta  1.200 maraka.

Proročanstvo

Proroci Mitar i Miloš Tarabić iz Kremana predvidjeli su 1869. godine da će ovim putem proći "gvozdeni konj", da će se ukinuti "i onda jopet obnoviti do Višegrada, ali njim neće ljudi putovati radi potrebe i posla veće serbez odmora i uživancije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana