Modriča: Obilježeno 29 godina od početka borbe za oslobođenje opštine

Srna
Foto: Srna

MODRIČA- U Modriči je obilježeno 29 godina od početka borbe za oslobođenje ove opštine, a ovim povodom služen je parastos kod centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i organizovana posjeta Spomen-sobi.

Cvijeće kod centralnog spomenika poginulim borcima u Modriči i Spomen-sobi položili su predstavnici lokalnog Udruženja “Veterani”, opštinske Boračke organizacije i rukovodstvo opštine Modriča.

Predsjednik Skupštine Udruženja “Veterani” Bogdan Šarčević rekao je da su na današnji dan 1992. godine srpske jedinice sa Trebave i Vučijaka spasile iz obruča oko 200 Srba, uglavnom žena, djece i starijih osoba i oko 40 muškaraca sposobnih za borbu, koji su ostali u Modriči da brane srpske kuće i nejač od neprijatelja.

“Nadali smo se da neće doći do oružanog napada na Srbe, ali sa pogibijom dvadesetrogodišnjeg Radenka Bradaševića, prve žrtve sukoba, shvatili smo da je počeo rat”, rekao je Šarčević.

On je dodao da Radenkovi saborci, članovi porodice i rukovodstvo opštine Modriča čuvaju uspomenu na njegovu žrtvu, te su položili cvijeće i prislužili svijeće na njegovom grobu na Pravoslavnom groblju u Modriči.

Načelnik ove opštine Jovica Radulović istakao je da je obaveza sadašnjih i budućih generacija da čuvaju uspomenu na Bradaševića i sve Srbe poginule za odbranu Modriče.

“Sjećanje na stradale je i opomena da se takva vremena nikada ne ponove”, rekao je Radulović i dodao da buduće generacije treba da uče o tome šta se desilo i da znaju kakvo je zlo rat i kolika je vrijednost mira.

Predstavnici boračkih organizacija i rukovodstva Modriče su u Spomen-sobi odali poštu za 708 poginulih boraca za Republiku Srpsku iz Modriče i više od 30 opština bivše Jugoslavije, čije porodice danas žive u ovoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana