Moba gradi konak i parohijski dom

Ratomir Mijanović
Moba gradi konak i parohijski dom

Trebinje - Vrijedni mještani, njih tridesetak, okupili su se juče na "mobi" u selu Mrkonjići kod Trebinja kako bi betonirali podove u staroj školi, koja će biti adaptirana u parohijski dom i konak.

Podršku "neimarima" iz trebinjskih sela pružili su jedan žitelj Srbije i jedan iz okoline Banjaluke, a zajedničko svima njima jeste to što su radove obavljali bez naknade, ali sa puno ljubavi i poštovanja prema svetom Vasiliju Ostroškom, koji je rođen u Mrkonjićima u Popovom polju. Predsjednik Crkveno-opštinskog odbora Mrkonjića Rade Bošković kaže da se radovima prišlo uz blagoslov vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, željno iščekujući da taj objekat krasi ovo sveto mjesto.

- Kako čovjek da ne bude srećan kada vidi da nam pomoć stiže sa svih strana, iz Trebinja i cijele popovske "vale". Namjera nam je da ovo ostane mjesto sabornosti, nadahnuća i istinske radosti, kao i odredište na koje će dolaziti svi oni koji u srcu nose živoga Boga - naglasio je Bošković.

Najstariji među radnicima Jovo Lučić, kako kaže, gazi osamdesetu godinu i ne može više da bogzna kako pomogne, ali kao stari građevinac njegov savjet i te kako vrijedi.

- Ova je zgrada kvalitetno urađena još davne 1938. godine, a ovi momci sada odlično rade. Nemam zamjerki - sa osmijehom reče Jovo.

On se prisjetio kako je nekada u školi bujao život.

- Škola je radila u dvije smjene i, Bogu hvala, pa se ponovo radi na zgradi. Da nam uljepša Mrkonjiće - kaže on.

Kao pojačanje iz Banjaluke, odnosno Krupe na Vrbasu je, kako tvrdi Bošković, možda i najbolji radnik Todor Serdar.

- Ja sam iz lijepe Krajine, a u Trebinju sam svio gnijezdo, oženio se i dobio djecu. Gradićemo konak i dom do kraja, a ako Bog da i izgraditi - kazao je Serdar.

Među radnicima bio je i odbornik Miodrag Batinić, koji je porijeklom iz popovskog sela Čvaljine.

- Moj otac je rodom iz Čvaljine, majka je iz Grmljana. Mislim da je sasvim prirodno da pomažemo jednim drugima. Ovaj posao koji radimo je na radost Bogu i mještanima - kaže on.

Mještani ističu da su u ovaj projekat ušli sa namjerom da ugrade još jedan kamen u temelj duhovnog i biološkog opstanka srpskog naroda.

Radovi su počeli sredinom juna, a očekuje se da će prva ploča biti završena do Božića, dok će gradnja konaka, kako kažu u Crkvenom odboru, potrajati.

Selo Mrkonjići

Mještani kažu da su u Mrkonjićima korijeni matematičara, astronoma i fizičara Ruđera Boškovića, te da je iz ovog sela i Vladimir Dropo, prvi Srbin profesionalac američke košarkaške lige. Ovdje su rođena i trojica vladika, te na desetine monaha i sveštenika.

Selo je tri puta ostavljano na milost i nemilost vremenu, a ustaške kame i maljevi ubili su na hiljade mještana.

- Ognjišta su se gasila. Nestajale su porodice, ali život u Mrkonjićima nikada. Samo u jednom danu u jamu je bačeno 175 seljana, od čega njih devetoro iz moje porodice - priča Lučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana