Mljekarski sektor stabilan uprkos izazovima

Danijela Bajić
Mljekarski sektor stabilan uprkos izazovima

BANjALUKA - Iako je došlo do pada otkupne cijene mlijeka, a rasta cijene žita, mljekarski sektor u Srpskoj je stabilan zahvaljujući redovnim mjerama i podsticajima koje izdvaja Vlada RS.

Rekao je to u petak ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić prilikom posjete farmi muznih krava u vlasništvu Vinke Savić u Verićima kod Banjaluke.

Pašalić je istakao da je ova farma primjer uspješno organizovanog i profitabilnog posla na seoskom imanju te da ovo gazdinstvo ima dovoljan broj grla za proizvodnju, kao i potrebnu mehanizaciju.

- U posljednje tri godine zabilježen je rast proizvodnje mlijeka, ali i pad broja gazdinstava koji se bave ovom proizvodnjom. Trenutno oko 4.000 domaćinstava isporučuju mlijeko, dok ih je prije pet godina bilo oko 6.000. Međutim, oni koji opstaju i ostaju da se bave proizvodnjom mlijeka se ukrupnjavaju i imaju sve bolja grla te im raste proizvodnja - rekao je Pašalić. On je podsjetio da je lani otkupljeno više od 125 miliona litara mlijeka, dok je proizvedeno mnogo više.

Mljekarska proizvodnja je među složenijima u poljoprivredi, a važna je jer, kako kaže Pašalić, generiše i brojne druge proizvodnje.

- Zbog toga joj treba posvetiti posebnu pažnju te najveći dio podsticaja ide za proizvodnju mlijeka, tako da naši mljekari imaju sedam ili osam mjera koje su im na raspolaganju - naglasio je Pašalić.

On je kazao da se trenutno ne može govoriti o povećanju premija za mlijeko, ali je obezbijeđena njihova redovna isplata te mljekari mogu da računaju na to.

- Naši proizvođači i dalje imaju dobru premiju, koja iznosi 0,25 KM po litru i ona je možda na ovim područjima među najvećim - rekao je Pašalić.

Savićeva je izrazila zadovoljstvo ukazanom pažnjom i posjetom ministra.

- S obzirom na situaciju i negativne posljedice pandemije virusa korona, te smanjenu cijenu mlijeka i premija, nadam se da će niti stvoreni uslovi za povećanje cijene mlijeka, da bismo mogli nastaviti da radimo - kazala je Savićeva, ističući da je trenutna otkupna cijena mlijeka 0,55 feninga po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana