Mlinarević: Dobra ideja Dodika o otvaranju fabrika u nerazvijenim opštinama

Srna
Foto: RTRS

ISTOČNO SARAJEVO - Otvaranje fabrika u manje razvijenim opštinama Republike Srpske, o čemu je nedavno govorio srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uposlilo bi stanovništvo korišćenjem lokalnih resursa i spriječilo njihov odliv iz tih krajeva, izjavio je danas Srni profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Predrag Mlinarević.

On je istakao da bi fabrike omogućile ekonomsku samoodrživost tih malih zajednica, a lokalno stanovništvo bi se na taj način vezalo za opstanak na tom području, bez raseljavanja, jer bi moglo da živi od tog posla.

Mlinarević ukazuje da Republika Srpska ima potencijal naročito za razvoj prehrambene i prerađivačke industrije svake vrste, za koju bi određena lokalna zajednica mogla da obezbijedi neophodne poljoprivredne sirovine.

Na taj način bi se, kako je rekao, osim održivosti poljoprivrednih proizvođača koji bi snabdijevali fabrike, u njima zaposlili i ljudi koji nisu neposredno vezani za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Mlinarević je ocijenio da inicijative u kojima se država pojavljuje kao investitor daju sigurnost, ali da bi, takođe, trebalo da okupi male privatne investitore i individualne proizvođače koji bi u tim fabrikama bili naslonjeni na resurse i znanje kojima raspolaže ta lokalna zajednica, jer bez toga ne bi bilo uspjeha.

"Ta ideja je dobra, s tim što treba voditi računa da država ako bude obezbijedila investicionu podršku, trebalo bi da u dogovoru sa naučnom zajednicom, vodi računa koji su to resursi koji bi mogli da se iskoriste i da se, na primjer, pomogne poljoprivrednim proizvođačima, drvoprerađivačima, koji su u nižim fazama prerade, da naprave iskorak ka višim fazama prerade i ka tržištu", pojasnio je Mlinarević.

On je, kao primjer naveo, i da bi samostalni poljoprivredni proizvođači karakteristični za određeno područje mogli, kroz odgovarajuće udruženje, da formiraju fabriku i postanu njeni suvlasnici, a da bi država, takođe, mogla da ima svoje vlasništvo u njima, ali ne većinsko, posredstvom institucija, kao što je Investiciono-razvojna banka.

"Država ne treba da ostane većinski vlasnik, već te fabrike treba da budu u većinskom vlasništvu onih koji imaju interesa od njih da bi se omogućio njihov opstanak, a državna podrška mora da ima jasnu izlaznu strategiju i kada izađe iz njih, ta preduzeća moraju da budu održiva", rekao je Mlinarević.

On je ukazao da bi takva preduzeća i proizvodne investicije doprinijele i uravnoteženom razvoju zemlje, kako bi se izbjeglo stvaranje pasivnih krajeva i spriječila koncentracija investicija samo u razvijenijim gradovima.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je najavio da će se nastojati da se u manje razvijenim opštinama otvore fabrike.

"Da izgradimo objekte, instaliramo opremu za kompatibilnu proizvodnju koje mogu da budu regionalno i evropski prihvatljive, a da nakon stavljanja u funkciju, tu fabriku u pogledu vaučera dodijelimo građanima te opštine, kroz akcije", rekao je Dodik i dodao da bi se tim programom podrške kroz plasmane javnih sredstava omogućilo dodatno zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana