"Mlijekoprodukt" i Ministarstvo poljoprivrede obezbijedili 2,2 miliona KM za pomoć farmerima: Dogovorena nabavka 700 junica

Milijana Latinović
"Mlijekoprodukt" i Ministarstvo poljoprivrede obezbijedili 2,2 miliona KM za pomoć farmerima: Dogovorena nabavka 700 junica

BANjALUKA - Za nabavku 700 priplodnih junica Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i mljekara "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice obezbijedili su oko 2,2 miliona maraka.

Naveli su to u resornom ministarstvu nakon što je danas potpisan memorandum o zajedničkoj nabavci junica s "Mlijekoproduktom" a sve u cilju unapređenja primarne proizvodnje mlijeka i ublažavanja poremećaja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda izazvanih, prije svega, posljedicama pandemije virusa korona.

Dogovoreno je da će "Mlijekoprodukt" obezbijediti 1,2 miliona KM, a resorno ministarstvo milion maraka.

Farmeri koji sarađuju sa mljekarom iz Kozarske Dubice biće informisani o mogućnostima sufinansiranja, u kojem će, nakon ispunjenih uslova, učestvovati sa 30 odsto iznosa nabavne cijene junica.

Ministarstvo i "Mlijekoprodukt" će formirati stručni tim, čiji će zadatak biti da sačini konačni spisak farmera koji ispunjavaju uslove za nabavku kvalitetnih priplodnih junica. Tim će činiti predstavnici mljekare, ministarstva i Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

- Kompanija "Imlek" je od akvizicije "Mlijekoprodukta", kroz različite vidove pomoći, uložila oko 20 miliona maraka u pomoć poljoprivrednim proizvođačima i podsticanje otkupnog područja sirovog mlijeka Srpske. Novac je prije svega raspodijeljen u nabavku mehanizacije koju fameri koriste, nabavku najmodernijih laktofriza za farme, opremanje farmi robotima za mužu, kao i razvojnim zajmovima za izgradnju farmi i zajmovima za nabavku junica. Zahvaljujući ovim ulaganjima, naše farme odnosno farme koje sarađuju sa "Mlijekoproduktom" dostigle su najveći mogući tehnološki nivo u proizvodnji sirovog mlijeka - istakao je predsjednik Upravnog odbora "Mlijekoprodukta" Darko Samardžija.

Naglasio je da je ova saradnja sa ministarstvom samo nastavak njihove prakse i namjere za podsticanje razvoja mliječnog sektora Republike Srpske, domaćih farmera kooperanata.

- U ovom momentu od ključne važnosti je da se sačuva stočni fond Srpske, zato ćemo bez obzira na globalnu krizu nastaviti sa ulaganjima u primarni sektor jer je naše dugoročno opredjeljenje da sirovo mlijeko nabavljamo isključivo od domaćih farmera – poručio je Samardžija, zahvalivši ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću i njegovim saradnicima na velikoj podršci i odličnoj saradnji bez koje ovakav razvoj i unapređenje mljekarskog sektora ne bi bili mogući.

Pašalić je podsjetio da je Vlada Srpske donijela odluku da se iz Kompenzacionog fonda izdvoji deset miliona maraka za dodatnu pomoć poljoprivredi kako bi se obezbijedile dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda, te obezbijedila prehrambena sigurnost stanovništva.

- Jedna od mjera je i pomoć mljekarskom sektoru, konkretno kroz nabavku oko 1.200 kvalitetno priplodnih junica. Današnjim potpisivanjem memoranduma, obezbjeđujemo nabavku oko 700 junica. Obezbijedili smo i dodatnih 800.000 KM preko naše Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, odnosno Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) za nabavku još 500 junica, što ćemo realizovati sa još jednom mljekarom iz Republike Srpske. Dodatno će za nabavku ovih 500 junica oko 800.000 KM zajedno uložiti i ta mljekara, njihovi farmeri kooperanti i jedan broj lokalnih zajednica – pojasnio je Pašalić.

Naglasio je da će ovom mjerom postići cilj da najveće mljekare u Republici koje zapošljavaju oko 1.000 radnika, sljedeće godine proizvedu i otkupe novih oko 8,3 miliona litara mlijeka.

Osim toga, dodao je Pašalić, proizveli bi i oko 1.000 kvalitetno-priplodnih teladi.

- Mjerom nabavke 1.200 kvalitetno priplodnih junica trebalo bi biti obuhvaćeno oko 466 farmi, a ukupan iznos ove investicije biće 4,75 miliona maraka - rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana