Mladost i sport oživjeli Romaniju

Sreten Mitrović
Mladost i sport oživjeli Romaniju

Sokolac - Opština Sokolac i cijeli plato Romanije živnuli su u prethodnih nekoliko dana kao u dobra stara vremena. Mladost, osmijesi, druženje i takmičarski duh vidjeli su se i čuli na svakom koraku, jer je više od 2.000 sportista i rekreativaca uveličalo 56. međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI).

Jedna od najmasovnijih manifestacija u regionu okupila je žitelje 27 opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH, koji su se nadmetali u 15 disciplina. Rezultati, naravno, nisu bili u prvom planu, jer je druženje nešto što je svih ovih godina vodilja i osnovni motiv igara.

- Domaćini igara bili smo i 2011. godine. Konačno smo dočekali da ponovo ugostimo brojne sportiste i goste i mislim da smo položili ispit. Drago mi je što smo doprinijeli da opština živne. Mnogo je ljepše kada izađete na ulicu i vidite rijeku ljudi, naročito mladih i nasmijanih. Pored toga, iskoristili smo ovo domaćinstvo da bismo znatno popravili sportsku infrastrukturu, pa se možemo pohvaliti da našim sportistima ostaju potpuno nova ili obnovljena borilišta. Uloženo je više od 1,5 miliona maraka, napravili smo tri nova teniska terena i nadam se da će to dodatno podstaći naše mlade da se bave sportom - rekao je predsjednik Stalnog komiteta MOSI Dejan Elez.

Gosti su kući ponijeli lijepe utiske i nova prijateljstva, a oni koji su imali sreću da ponesu i medalju za nijansu su raspoloženiji.

- Vjerujte da ne znam ni koje igre su mi ovo po redu. Svake godine bude lijepo ko god bude domaćin, ali mi je ove bilo baš prijatno iskustvo. Nažalost, nismo osvojili medalju, ali nismo se previše ni nasekirali. Možda bismo bili i malo uspješniji da smo ponekad propustili čuveno “treće poluvrijeme”, ali mislim da je baš ono i smisao ovog prelijepog događaja. Već se radujem idućim igrama - rekao je vođa ekspedicije iz Bijelog Polja Ivo Korać, koji se takmičio u rukometu.

Domaćini su se potrudili da svako veče naprave žurku za učesnike, ali i lokalno stanovništvo, pa se na koncertima Peđe Medenice, Dženana Lončarevića, Ace Pejovića i Aleksandre Prijović okupljalo više od pet hiljada posjetilaca.

Manifestacija na Sokocu, pod geslom “Pokaži se ko si, pobijedi na MOSI”, završena je juče spuštanjem zastave igara, koja je predata predstavnicima grada u Srbiji, Nove Varoši, kao domaćinu 57. MOSI 2020. godine.

 Paspalj i Gudurić

Rezultati na ovakvim manifestacijama nisu najvažniji, ali je kroz istoriju igara bilo i te kako poznatih učesnika. Najpoznatiji je svakako legendarni košarkaš Žarko Paspalj. Nekada čuveni centar Partizana i San Antonio Sparsa rođen je u Pljevljima i na početku karijere branio je boje košarkaške ekipe iz te crnogorske opštine. Ne tako davno učesnik je bio i aktuelni reprezentativac Srbije u košarci Marko Gudurić, koji je branio boje tima iz rodnog Priboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana