Mladost, energija, znanje i vaspitanje: 24. Susreti mladih Republike Srpske

Branko Ivanišević
Mladost, energija, znanje i vaspitanje: 24. Susreti mladih Republike Srpske

Osim što je grad turizma i kulture, Trebinje je u periodu od 24. do 28. avgusta bilo i prestonica mladih.

Preko 150 omladinaca iz različitih krajeva Srpske, nakon dvije godine pauze, stiglo je na najveću republičku omladinsku manifestaciju, „24. Susrete mladih Republike Srpske“.

Ova tradicionalna manifestacija ima za cilj promociju omladinskog aktivizma a mladim ljudima je po 24. put pružena prilika zajedničkog okupljanja, druženja, razvijanja ideja i rada na programima namijenjenim ovoj populaciji.



Dvije trećine učesnika imalo je priliku po prvi put učestvovati na susretima, dok je ostatak učesnika već bio dio susreta mladih iz nekih prethodnih godina.

Valentina Grujičić iz Prijedora po prvi put je na susretima a ukazana joj je prilika da pokaže svoj nestvaran muzički talenat i otpjeva himnu Republike Srpske na svečanom otvaranju ove manifestacije.

Po prvi put, susreti mladih Republike Srpske dobili su i svoju pjesmu, zahvaljujući talentovanom Marku Ristiću iz Bijeljine.

Susreti mladih Republike Srpske, tradicionalno okupljaju mlade iz različitih krajeva Srpske. Jedna od učesnica je i Dragana Delić iz Rogatice koja naglašava da nije prvi put na ovoj manifestaciji i poučena prethodnim iskustvima odlučila je da se prijavi i ove godine.

Omladinski savjet Republike Srpske uz podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta 24. put uspješno organizuje ovu manifestaciju a predsjednik Omladinskog savjeta Mladen Pjevčević poželio je  dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji ovog događaja.

- Narednih pet dana se družimo u Trebinju, osmišljavamo nove projekte i nove ideje kako bismo zajedno doprinijeli razvoju kako naših lokalnih zajednica tako i naše Republike Srpske- rekao je Pjevčević.

Ovogodišnje 24. Susrete mladih otvorila je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.

- Ponosna sam što smo zajedno sa partnerima iz Omladinskog savjeta Republike Srpske uspjeli u namjeri da ova manifestacija postane jedna od najznačajnijih manifestacija za mlade ljude u Republici Srpskoj- istakla je Davidović.



Trebinje je nakon dvije godine ponovo bilo domaćin susreta mladih a gradonačelnik ovog grada, Mirko Ćurić poželio je dobrodošlicu  učesnicima.

- Vjerujemo da ćemo i ovog puta biti dobri domaćini i da će ovi susreti iznjedriti nova i trajna prijateljstva i da ćete Trebinje pamtiti po gostoprimstvu- kazao je Ćurić

Ministarstvo porodice, omladine i sporta pokrenulo je kampanju „Budi drugačiji, blokiraj hejt“ a članovi organizacionog tima 24. Susreta mladih pridružili su se na simboličan način ovoj kampanji.

Gost ovogodišnjih susreta bio je Vladimir Kanostrevac, predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Brčko Distrikta.

- Meni su ovo treći susreti mladih i ja sam negdje rastao kroz ovu manifestaciju i to je gradilo moj put- rekao je Kanostrevac i naglasio da je važno da se nastavi saradnja i razmjena iskustava krovnih omladinskih tijela.

Interesovanje mladih za učešće na 24. Susretima mladih bilo je veliko, ali njih 150 dobilo je priliku da u gradu podno Leotara upozna nove ljude, stekne nova znanja, lijepo se zabavi i doživi ovu manifestaciju kao najljepše iskustvo.

Organizatori su se i ove godine potrudili da svaki dan proveden na susretima bude kreativan i zanimljiv. Pored kulturnog i edukativnog programa, radionica i prezentacija u sklopu dnevnih aktivnosti, za učesnike su organizovane brojne igre.

Iako su temperature bile visoke, energije kod učesnika nije nedostajalo.

Igra kroz koju su učesnici bolje upoznali najjužniji grad Srpske bila je „Trebinje reli“.



Bregovački bazen u Trebinju bio samo je samo jedna od lokacija gdje su učesnici provodili vrijeme. Organizatori su za sve njih, uz pomoć Kajak kluba „Trebišnjica“ priredili „Igre na vodi“ uz odbojku na pjesku.



Jedna od aktivnosti koja je postala simbol ove manifestacije je i akcija dobrovoljnog davanja krvi. Mladi su imali priliku da daruju najdragocjeniju tečnost, a neki od od njih odlučili su da to učine prvi put baš na „24. Susretima mladih Republike Srpske“.  Među njima je i Katarina Lukić iz Doboja.

- Iskreno, već duži period planiram da postanem dobrovoljni davalac krvi jer je u skladu sa mojom strukom, s obzirom da studiram medicinu, a sada mi se ukazala idealna prilika i mnogo mi je drago zbog toga- kazala je Lukić i istakla značaj ovakve manifestacije zbog umrežavanja i upoznavanja mladih iz različitih krajeva Srpske.



Tematske žurke i kviz znanja samo su još neke od aktivnosti u kojima su učesnici susreta mladih uživali.

Dio učesnika imao je priliku i da posjeti manastir Tvrdoš i uvjerili se da je osim po ljepoti i veličini svetinje u svijetu poznat po manastirskom vinu i drevnim vinskim podrumima.



Na 23. Susretima mladih u Trebinju, učesnici su u Gradskom parku uz pomoć Grada Trebinja zasadili 23 stabla, kao simbol održanih susreta mladih.

Ove godine na „24. Susretima mladih Republike Srpske“, učesnici su zajedno sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem zasadili 24. stablo kao nastavak ove tradicije. Prema riječima predsjednika Omladinskog savjeta Republike Srpske Mladena Pjevčevića to je pokazatelj da mladi vode računa o zaštiti životne sredine.



Susreti mladih Republike Srpske rađaju nove ideje, projekte i inicijative, a jedna od njih došla je od  Luke Đuranovića iz Banjaluke.

- Došao sam na ideju da okupim određeni broj mladih i osnujem organizaciju koja će se baviti ekologijom i zaštitom životne sredine  i da radimo poslove koje po mom mišljenju nedostaju Banjaluci- rekao je Đuranović

Upravo je saradnik u realizaciji ovogodišnjih susreta mladih bio i Centar za ekonomski i ruralni razvoj koji je za dio učesnika priredio „eko čelendž“ gdje su mladi imali priliku da napišu i prikažu projekte u svojim lokalnim zajednicama za koje su im dodijeljene značajne nagrade.



Organizatori 24. Susreta mladih zadovoljni su kako je ovogodišnja manifestacija protekla.

- Utisci su veoma pozitivni, sve je prošlo u najboljem redu što se tiče organizacionog tima. Ovo je prilika da se svi zajedno bolje upoznamo i razmijenimo iskustva- kazao je Ognjen Vukojević, član organizacinog tima i za kraj poslao poruku svim učesnicima da nastave da prate rad Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Druženje, nova poznanstva, ljubavi i stečena neka nova znanja obilježili su i ove, 24. Susrete mladih Republike Srpske.



Iako su susreti završeni, nova prijateljstva ostaće za čitav život, a sudeći po energiji učesnika ovogodišnje manifestacije, Republika Srpska zaista nema razlog za brigu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana