Mladom Vasiliju Pucar iz Gradiške klavir draži od fudbalske lopte

Milan Vujić
Mladom Vasiliju Pucar iz Gradiške klavir draži od fudbalske lopte

Gradiška - Mladi pijanista Vasilije Pucar, učenik Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" iz Gradiške, niže uspjehe na međunarodnim pijanističkim takmičenjima, a kako kaže, nije mu teško da svakodnevno vježba i po nekoliko časova.

Ovaj dvanaestogodišnjak dobitnik je desetine prvih nagrada na muzičkim takmičenjima u BiH, ali i u Srbiji i Hrvatskoj. Muzičkim vodama zaplovio je slučajno.

Otac ga je, kada je bio drugi razred, upisao istovremeno u muzičku školu i na fudbal i rekao mu da se odluči šta mu je draže. Muzika je ubrzo prevagnula.

- Volim klasičnu muziku i volim da sviram na klaviru. Nije mi teško da svakodnevno vježbam i po nekoliko časova. Takmičenja su mi bitna, jer tu mogu da provjerim sebe i to koliko sam napredovao - priča Pucar koji kaže da su mu uzori Evgenih Kisin, Vladimir Aškenadi, Antun Rubinštajn, a najčešće svira Šopenova i Hendlova djela.

- Pred nastupe obavezno vježbam. Najviše boju i jačinu tona, jer kod koncertnog klavira ima razlika u odnosu na pijanino, a i zvuk se u velikim prostorijama drugačije prenosi. Zato pred takmičenja vježbam u Kulturnom centru Gradiška - ispričao je Pucar.

Muzičko školovanje započeo je u klasi nastavnice Stojanke Šarić, a već od druge godine počinje saradnju sa profesorom klavira na FMU u Banjaluci Dinskom Blagojevićem za koga kaže da mu otkriva tajne pijanizma, ljepote i vrijednosti klasične muzike.

Muzički stručnjaci ovom mladom pijanisti daju najviše ocjene za sviranje, a ukoliko ovako nastavi, predviđaju mu blistavu muzičku budućnost.

On kaže da mu je najdraža prva nagrada na popularnoj Šopenijadi u Beogradu, jer je poslije te pobjede imao čast da nastupa pred beogradskom publikom, zvaničnicima Republike Srbije i grada Beograda.

Planovi

Pucar kaže da ga ove godine čekaju dva velika takmičenja - u Etlingenu u avgustu i memorijal "Isidor Bajić" u decembru u Novom Sadu.

- U julu me očekuje učešće na ljetnim školama u Zagrebu i Zaječaru koje sam osvojio kao nagrade na takmičenjima - naglasio je ovaj vrijedni dječak i dodao da sa svojim profesorima nastavlja vrijedno da radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana