Mladi Srpčani mobilne telefone mijenjaju loptama

Dejan Jovičić
Mladi Srpčani mobilne telefone mijenjaju loptama

SRBAC - Kako bi se okrenuli rekreaciji i boravku u prirodi, a manje vremena provodili na društvenim mrežama, mladi iz Srpca kandidovali su 18 projekata uređenja životne okoline, izgradnje infrastrukture i nabavke sportske i druge opreme koji će biti sufinansirani iz opštinskog budžeta u iznosu od oko 25.000 KM.

Jedan od njih biće realizovan u Dugom Polju, gdje je planirana izgradnja sportskih terena za oko 30 djece i mladih.

Predstavnik omladinske grupe Radoslav Balaban rekao je da mladi iz njihovog sela, pored odlaska u kafiće i tipkanja po mobilnim telefonima, nemaju drugog načina da provode slobodno vrijeme, što na ovaj način žele da promijene. 

- Planiramo graditi igrališta za odbojku i mali fudbal i nabaviti lopte i mreže. Namjera nam je da ovdje dolaze i mladi iz susjednih sela, a sve sa željom da probudimo zdrave životne navike i podstaknemo ih da se bave sportom - rekao je Balaban.

Aleksandar Babić iz grupe “Bolje sutra” rekao je da u centru njihovog sela Nožičko imaju park sa spomen-obilježjima u kojem se često okupljaju mladi, a uz finansijsku podršku opštine žele da ga dodatno urede.

- Postavićemo klupe i 15 saksija sa drvećem, betonirati staze za šetanje i promijeniti rasvjetu. Svake godine se prijavljujemo na opštinski javni poziv i dobijemo sredstva da uradimo nešto korisno u selu. Ranije smo uređivali terene za male sportove, što se pokazalo kao pun pogodak jer smo organizovali razne turnire na koje su dolazili mladi iz cijele opštine - rekao je Babić.

Među odobrenima je i projekat nabavke stola za stoni tenis i besplatnih časova u trajanju od 20 dana za oko 50 mladih iz cijele srbačke opštine. Predstavnik grupe Aleksa Pantelić rekao je da je stoni tenis u ovom trenutku jedan od najpopularnijih sportova u ovoj opštini, što potvrđuje podatak da je Omladinski stonoteniski klub Srbac za svega nekoliko godina od osnivanja prešao put od Druge lige Republike Srpske do Premijer lige BiH.

- Naš projekat zbog toga i nosi naziv “Sto za buduće šampione” jer vjerujemo da će ne samo poboljšati svakodnevicu mladih već i iznjedriti takmičare koji će učestvovati na turnirima i prvenstvima. Novi sto će moći koristiti svi građani, bez obzira na starosnu dob i nivo vještina, uz organizovane termine i slobodne sate za rekreativno igranje - istakao je Pantelić.

Sredstva koja dobiju od opštine, mladi iz grupe “Lijevče” iskoristiće za nabavku narodnih nošnji za potrebe folklornog ansambla iz Razboja Ljevčanskog, koji broji oko 70 članova. Predstavnik grupe Mile Novković rekao je da će nove nošnje predstaviti na međunarodnom festivalu “Đeram” koji će organizovati krajem septembra u svom selu.

- Riječ je o nošnjama za potrebe koreografije “Pirot”, a u njima ćemo nastupati i na festivalima u Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji. Veoma smo privrženi zavičaju i još kvalitetnije ćemo čuvati naše običaje kada se završi izgradnja novog društvenog doma, čime ćemo dobiti funkcionalan prostor za buduća druženja - rekao je Novković.

Kroz jedan od projekata ispoljiće se i talenti mladih koje planira da probudi grupa “Kreativci” koja će organizovati 12 radionica u prostorijama NVO “Milenijum” i udruženja “Izvor”.

- Radionice se sastoje od bojenja na lanenom platnu na malim stolnjacima i jastučnicama, zatim bojenja i ukrašavanja čaša, flaša, pepeljara i okvira za slike, pravljenja ogrlica i minđuša od fimo mase i perli, te foto-radionica u okviru kojih će praviti portrete svih učesnika projekta. Projekat je veoma važan jer će, između ostalog, obuhvatiti i djecu sa posebnim potrebama - rekla je predstavnica grupe Sara Racković.

Uslovi

Načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da su pravo učešća na javnom pozivu imale omladinske neformalne grupe sastavljene od najmanje tri osobe, starosti od 15 do 30 godina.

- Maksimalan iznos sredstava koji su mogli tražiti iznosio je 1.500 KM po zahtjevu, a grupe su morale obezbijediti vlastito učešće u vidu novca ili materijala u iznosu od 50 odsto. Rok za završetak projekata je tri mjeseca - rekao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana