Mladi Prnjavorčani u pauzi od obaveza zavrnuli rukave: Raspust prilika za džeparac

Miloš Vasiljević
Mladi Prnjavorčani u pauzi od obaveza zavrnuli rukave: Raspust prilika za džeparac

PRNjAVOR - Mladi Prnjavorčani sa napunjenih najmanje 16 godina tokom ljetne pauze od obaveza u školi i na fakultetu imaju priliku da rade u prnjavorskim firmama. Na taj način sebi obezbjeđuju džeparac, a s druge strane, tamošnjim privrednicima barem privremeno rješavaju pitanje manjka radnika.

Dogovor o ovoj saradnji nedavno su potpisali Omladinski centar Prnjavor, Gradska uprava Prnjavor i tamošnji privrednici, na trostruko zadovoljstvo.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je za “Glas Srpske” da sve čine da pomognu mladima u toj lokalnoj zajednici. Kako kaže, ekipa okupljena oko Omladinskog centra spremna je da radi i doprinese razvoju svog grada.

- Posljednje dvije aktivnosti bile su zapošljavanje mladih u toku raspusta, a određeni dio njih već je počeo da radi. Druga aktivnost je da su košarkaški tereni kod Srednjoškolskog centra preuređeni i izgledaju modernije. Sve čestitke za njihov trud i angažman jer je mnogo projekata vidljivo u našem gradu - rekao je Tomaš.

Prema njegovim riječima, mladi su na ovaj način pokazali svoju ozbiljnost te spremnost da rasterete kućni budžet, ali i pomognu firmama u gradu.

- Privrednici su prijavili 44 radna mjesta, a njih 25 počelo je da radi do sada. Jedino što nije bilo interesovanja za prijave u građevinskom sektoru. Dobna granica je zakonom propisana, odnosno 16 godina i stariji. To su mladi koji završavaju srednju školu ili studiraju pa su željeli da iskoriste pauzu na pravi način - kazao je Tomaš.

Predsjednica Omladinskog centra Prnjavor Dajana Bašić kazala je za “Glas” da su željeli da sistemski uvežu mlade i privrednike s ciljem zapošljavanja mladih, uz podršku Gradske uprave.

- Neki od njih su već počeli da rade. Mnogima je ovo prvi posao i drago nam je da smo imali priliku da doprinesemo realizaciji ideje mladih iz naše zajednice. Inicijativa je došla upravo od mladih. Potrudićemo se da uspješno odgovorimo na sve ono što može doprinijeti mladima i našoj zajednici - rekla je Bašićeva.

Student na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Natalija Debeljak nakon uspješno završene prve godine na fakultetu zavrnula je rukave ovog ljeta, a novac će joj dobro doći.

- Radim u kompaniji “Agroprom”, koja se bavi uređivanjem i održavanjem zelenih površina. Radim u rasadniku, gdje se brinemo o raznim vrstama sadnica. Zadovoljna sam radnim kolektivom, tempom rada i uslovima - kazala je Debeljakova. Ovaj posao izabrala je, kako kaže, jer voli biljke.

- Posao nije dosadan i statičan. Ima mnogo različitog posla oko sadnica, tako da je svaki dan drugačiji. Nisam konkretno razmišljala do kada ću raditi, to će biti u skladu sa mojim privatnim obavezama. Smatram da je ovo veoma dobra prilika za mlade učenike i studente. Pored toga što zarađuju džeparac, takođe ulaze u svijet rada i polako se privikavaju i uče o onom što ih svakako čeka nakon završetka školovanja - rekla je Debeljakova.

Pozitivan primjer

Gradska uprava, kako kaže Darko Tomaš, organizovala je i turnir mjesnih zajednica u malom fudbala, gdje je najboljim pripao ček od 50.000 maraka koji će biti uložen u infrastrukturu.

- Novac će biti utrošen za obnavljanje tri putna pravca u mjesnoj zajednici Prosjek. Oni su poraženi u finalu, od ekipe iz grada, a pravilo je bilo da oni budu van konkurencije kada je nagrada u pitanju - rekao je Tomaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana