Mladi iz Srpca i Poljske oživjeli davne veze predaka

Dejan Jovičić
Mladi iz Srpca i Poljske oživjeli davne veze predaka

Srbac - Folklorno udruženje građana "Motajički vuk" iz Sitneša kod Srpca i folklorna društva iz poljskih gradova Novogrođeca i Boleslaveca oživjeli su vjekovne veze poljskog i srpskog naroda koje su uspostavili njihovi preci.

Sitnešani su proteklog vikenda po drugi put nastupili na proslavi Dana opštine Novogrođec, a želja domaćina je bila da im upravo "vukovi" drugu godinu zaredom uveličaju svečanost, iako u Srpcu postoji još pet kulturno-umjetničkih društava. Koliko je Poljacima značio njihov dolazak, svjedoči i to da su platili autobuski prevoz do Novogrođeca dug hiljadu kilometara za 35 članova sitneškog društva.

- Ne postoje riječi kojima bismo mogli dovoljno zahvaliti za ukazano gostoprimstvo, naročito gradonačelniku Novogrođeca Robertu Relihu, koji je učinio sve da se osjećamo kao kod svoje kuće. Nastavili smo tradiciju naših predaka koji su nekada u ovim krajevima zajedno sa Poljacima obrađivali zemlju i podizali škole i crkve, pokazavši kako dva naroda mogu živjeti u ljubavi i slozi - rekao je umjetnički rukovodilac "Motajičkog vuka" Ratko Lalović.

Dodaje da su nakon prvog odlaska u Poljsku prošle godine stvorena neraskidiva prijateljstva i da su i jedni i drugi jedva čekali novu priliku da se ponovo druže.

Stanovnici Novogrođeca i Boleslaveca su naseljavali područje Srpca, Prnjavora i okolnih opština od 1899. do 1946. godine, a nakon kolektivnog povratka u domovinu sa sobom su ponijeli radne navike i običaje ovog kraja. Tako im se na jelovniku često nađu sarma ili gibanica, a svake godine organizuju i tradicionalnu manifestaciju "Pečenica", po čemu su jedinstveni u Poljskoj. U svojim domovima vole da zapjevaju stare narodne pjesme koje su neizostavni dio naše tradicije.

Da su ove veze oživljene na najbolji mogući način, pokazao je i zajednički koncert folklorista iz Srpca i Boleslaveca, koji je krajem jula održan u društvenom domu u Sitnešima, uz prezentaciju tradicionalnih jela i domaćih proizvoda ovog kraja.

- Emotivno smo vezani za Srbac jer ovdje počivaju naši roditelji, bake i djedovi. Zahvaljujem opštini koja redovno održava groblja naših predaka u nekoliko srbačkih sela, jer je to pravi dokaz bratskih veza koje nisu pokidane. Iako smo geografski daleko, u mislima i srcu smo svakodnevno uz vaš narod - rekla je Halina Banjek iz folklornog društva "Mali Boleslavec".

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji je Poljsku posjetio sa "motajičkim vukovima", uvjerio se da njihovi mještani željno iščekuju svaku priliku da posjete nekadašnji zavičaj.

- Svake godine organizuju po nekoliko autobusa koji dođu u Srbac i često se desi da nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta za njihove potrebe. Očekujem njihovu novu posjetu u septembru na "Gastro festu" u Bardači, a zatim i na proslavu Dana i krsne slave opštine Srbac u oktobru. Želja nam je da saradnju širimo ne samo na kulturnom, već i na privrednom planu - istakao je Dragosavljević.

Poplave

Mještani Novogrođeca među prvima su priskočili Srpcu u pomoć nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su poslali 1.488 kvadratnih metara keramičkih pločica i sredstva za higijenu za poplavljena domaćinstva. Nedavno su donirali igračke za novi park koji se gradi u Srpcu.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana