Mladi IT stručnjaci Rade Strižak i Đorđije Šipčić zemljake spasili od visokih provizija

Cvija Mrkonjić
Mladi IT stručnjaci Rade Strižak i Đorđije Šipčić zemljake spasili od visokih provizija

Sarajevo - Željeli smo da pomognemo ljudima koji iz dijaspore šalju novac rodbini, jer banke i sistemi za slanje novca uzimaju čak i do 20 evra provizije po transakciji. Željeli smo da zaštitimo ljude od dodatnih troškova.

Ispričao je to jedan od osnivača inovativnog načina slanja novca "Jutransfera" Rade Strižak, a riječ je o onlajn platformi namijenjenoj prvenstveno dijaspori, koja omogućava besplatno slanje novca u bilo koje doba dana i noći. Ovaj projekat pokrenuo je zajedno sa Đorđijem Šipčićem, a, kako kažu, ideja se rodila dok su studirali u Milanu i to zbog iskustva sa slanjem novca.

- Na svojoj koži sam osjetio komplikacije i ogromne provizije koje su plaćali moji roditelji kako bi mi poslali novac dok sam bio student - rekao je Šipčić.

Kako su objasnili ovi mladići, primaocima je novac odmah dostupan, a oni im šalju "jutransfer masterkard" karticu, koju korisnici mogu upotrebljavati na svim bankomatima i prodajnim mjestima u svijetu koje prihvataju "masterkard".

O uspjehu mladih inovatora, koji trenutno žive u Sarajevu, govori i njihovo bogato radno iskustvo. Strižak je radio u jednoj multinacionalnoj italijanskoj firmi, a osim "Jutransfera", sada vodi i jedan IT projekat u Londonu.

Šipčić je bio zaposlen u jednoj od banaka u Višegradu, radio je i kao menadžer u Andrićgradu, a angažovan je i na brojnim IT projektima.

Još dok su studirali radili su kao PR menadžeri diskoteka u Milanu te su organizovali razne seminare i konferencije. Šipčić kaže da im nije bilo lako pokrenuti "Jutransfer", a najteže je bilo pronaći investitore u BiH.

- Svi gledaju kratkoročno i kako da što prije zarade. Teško je bilo što nas ljudi nisu razumjeli i to što su mnogi spremni na sve da sabotiraju umjesto da pomognu - kazao je on.

Prisjećajući se uspona i padova dok su nastojali da "Jutransfer" dignu na noge Đorđije je kazao da su im se dešavali i maleri pa su tako na sastanak sa investitorima u Švedskoj zaboravili da ponesu prezentaciju.

- Morali smo da improvizujemo i da se snađemo, ali se na kraju sve uspješno završilo - kazao je Šipčić.

Na "Jutransferu" su počeli da rade prije gotovo dvije godine, a sada kada je omogućen prenos novca putem njega, ovi mladići žele da ga prošire na regiju, te da pokažu mladima kako je, uz mnogo rada i truda, moguće pokrenuti posao i ovdje.

- Cilj je da uvedemo inovacije i u bankarskom sektoru u regionu i već radimo na tome - kazao je Strižak.

Početkom ove godine Šipčić i Strižak osnovali su i Udruženje mladih privrednika RS.

Đorđije Šipčić

Dvadesetpetogodišnji Đorđije Šipčić je rođen u Sarajevu, osnovnu školu je završio u Višegradu, a nakon druge godine srednje škole dobio je stipendiju na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Nakon toga je upisao "Boconi" fakultet u Milanu na odsjeku za Internacionalnu ekonomiju, menadžment i finansije.

Rade Strižak

Dvadesetčetvorogodišnji Rade Strižak je rođen u Puli, ali od druge godine je živio u Italiji, gdje se školovao.

Kaže da mu nije bilo lako da napusti porodicu i doseli se u Sarajevo, ali je prevagnula njegova želja da pokrene nešto što će olakšati živote hiljadama ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana