Mladi će dominirati srbačkom skupštinom

Anita Janković
Mladi će dominirati srbačkom skupštinom

Srbac - Među 12 odbornika SNSD-a koji će sjediti u skupštinskim klupama u Srpcu biće čak polovina mladih, što do sada nije zabilježeno u srbačkom parlamentu, ali ni na republičkom nivou.

Mladi socijaldemokrati su uspjeli da dobiju više glasova čak i od dosadašnjeg predsjednika Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krste Čavora, kao i nekadašnjeg predsjednika SO Gorana Gavranovića, koji su ostali ispod crte.

Najbolji uspjeh je ostvario predsjednik Mladih SNSD-a iz Srpca Saša Ilić, koji je osvojio gotovo 1.800 glasova i ima svega 200 glasova manje od nosioca liste dr Mirka Stojića.

- Građani su dali podršku mladima da nešto promijene u društvu i ovoliko povjerenje za nas predstavlja veliku odgovornost. Kao dugogodišnji fudbaler i kapiten Sloge zalagaću se za povećanje novca u budžetu za razvoj sporta, ali ću se boriti i za razvoj kulture, koja je u stagnaciji. Ostvarili smo vrhunski rezultat i to moramo opravdati - rekao je Ilić, koji je diplomirani ekonomista.

Među ekonomistima u Skupštini prvi put je i apsolvent ekonomije Ivana Kesić, koja je dijete poginulog borca i član Predsjedništva Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Prvi put u skupštinske klupe sješće i ekonomista Bojana Miholjčić, čiji otac Mišo je posthumno nagrađen Ordenom časti sa zlatnim zracima.

Drugi mandat u srbačkom parlamentu dobiće diplomirani ekonomista Dražen Stojković, koji je takođe dijete poginulog borca. On će se u budućem radu zakonodavne vlasti zalagati za poboljšanje statusa ove kategorije stanovništva jer je, kako kaže, nedopustivo da 21 godinu od završetka rata još ima djece poginulih boraca koja nemaju posao i žive na rubu egzistencije.

- Studenti u Srpcu već dvije godine ne primaju stipendije, dok je za vrijeme vlasti SNSD-a do 2012. godine blizu 200 studenata imalo ovu vrstu podrške. Boriću se za redovniju isplatu sredstava za novorođenu djecu. Taj iznos je trenutno 500 KM, ali se neredovno isplaćuje i mnogi roditelji čekaju po godinu ili više na to - naglasio je Stojković.

U novom sazivu srbačkog parlamenta prvi put će se iz reda mladih naći i diplomirani pravnik Milica Novaković, te magistar poljoprivrednih nauka Bojan Balaban.

Partije

Iako su sve partije koje su izašle na lokalne izbore kandidovale mlade ljude do 30 godina za odbornike, SNSD je jedina partija koja je podmladila svoj sastav u budućoj zakonodavnoj vlasti u Srpcu.

Među mlađim odbornicima u drugim partijama mjesto u Skupštini je jedino uspio da obezbijedi Mladen Dragosav (34), koji je diplomirani inženjer građevinarstva po struci i trenutno obavlja funkciju direktora srbačkog "Vodovoda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana