Mladen Stakić iz Prijedora motornom pilom stvara unikatne umjetnine: Drvetu uliva dušu

Jana Kezić
Mladen Stakić iz Prijedora motornom pilom stvara unikatne umjetnine: Drvetu uliva dušu

PRIJEDOR - Cijeli život sam zaljubljenik u drvo, unikatne umjetnine stvaram motornom testerom, za šta treba mnogo truda i znoja, ali to odmah zaboravim, kada vidim koliko se ljudi oduševe mojim skulpturama.

Ovim riječima priču za “Glas Srpske” započeo je Mladen Stakić (63) iz Prijedora, koji svoje penzionerske dane provodi stvarajući čuda od drveta. I njegov otac, kako kaže, bio je stolar pa je čarobna veza prema drvetu stasavala sa njim, još od malih nogu.

- Prije nekih dvadesetak godina sasvim slučajno sam pokušao da motorkom napravim orlića i uspjelo mi je. Bio sam zadovoljan i tako je sve krenulo, nastavio sam sa radom, a ideje su se samo rađale - rekao je Stakić.

Oroz, paun, orao, glava konja, ruka, jabuka, vuk samo su neki od Stakićevih eksponata. Svi oni su mu podjednako dragi, ali kako kaže, najviše se ipak diči skulpturama kraljeve fotelje, pogurene bake sa štapom i konjem koji su napravljeni u prirodnoj veličini.

- Motorkom radim i do 90 odsto posla, obradim i oblikujem sve. Potom se detalji ušmirglaju i srede - naglašava Stakić, dodajući da svi njegovi eksponati nose ime “I drvo ima dušu”.

Skulpture, kako objašnjava, radio je od raznog drveta od lipe, trešnje, kruške crnice, topole, javora, jasena, bagrema pa do vrbe, ali svako od njih predstavlja priču za sebe.

- Nema drveta sa kojim se nisam susreo ali daleko najbolje mi se pokazao orah. On je na prvom mjestu, jer ima lijepu šaru, a i najmanje puca prilikom oblikovanja - rekao je Stakić. Inspiraciju za rad pronalazi u mnogim stvarima oko sebe, a ona se, kao i kod većine umjetnika, najviše javlja noću.

- Kada mi sine nešto u glavu i kad mi to nešto dođe najviše po noći, ja to sutra odmah započinjem ili “bacim” na papir, da skicom malo sam sebi dočaram šaru i veličinu - kazao je Stakić, kome su velika podrška porodica i unučići.

U posljednje vrijeme, kaže, i njegov sin se zainteresovao za ovaj hobi.

- I svi unučići su tu oko mene, kada radim dođu pa oni to sve radoznalo gledaju, jer im je zanimljivo. A ovog proljeća, ako Bog da, planiram da napravim atelje, gdje bi bila stalna postavka - rekao je Stakić, dodajući da je do sada imao šest izložbi eksponata te da su neke već dogovorene.

Pozitivan stav

Inače, ovaj penzioner kojeg mnogi odmila zovu Mlađo, kaže da voli folklor te da je čitav život igrao, a sada je i predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Kozara” Prijedor.

- Volim pjesmu, igru i sve što je lijepo. Smatram da probleme i tugu treba ostaviti iza sebe, a gledati na ono što je vedro i lijepo. Treba voljeti, poštovati, biti nasmijan i vedar, imati dušu, a kad neko pogriješi, treba oprostiti - poručio je Stakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana