Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice: Sve oči uprte u Banju Guber

Miloš Vasiljević
Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice: Sve oči uprte u Banju Guber

Banja Guber je naš najvredniji resurs i svakodnevno se borimo kako bismo oživjeli taj projekat koji ima potencijal da postane nosilac turističkog razvoja ovog kraja, kaže u intervjuu za “Glas” načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

- Sve oči su uprte prema tome. Banja je nekada bila okosnica privrede i mislim da to jedino može biti vjetar u leđa razvoju Srebrenice. Imamo i skijalište koje je pozitivan primjer i to ćemo nastaviti da razvijamo. Probijamo i novi put do skijališta koje se lani pokazalo kao pun pogodak,  idealna destinacija za sve one koji imaju nešto plići džep. Nažalost, od Nacionalnog parka “Drina” nemamo nikakve koristi zbog lošeg rukovodstva koje nema nikakvu komunikaciju s nama niti sa vrhom Srpske - ističe Grujičić.

GLAS: Koji kapitalni projekti se rade ili su u planu u Srebrenici?

GRUJIČIĆ: U kontinuitetu obnavljamo lokalne puteve, riječna korita i klizišta, jer smo imali godinu sa puno vremenskih neprilika. Završavamo i kapitalni projekat, a to je sistem za navodnjavanje skelanskog kraja. Izgrađeni su crpna stanica i rezervoar koji će riješiti pitanje navodnjavanja plodne ravnice u blizini rijeke Drine. Taj projekat je koštao oko osam miliona maraka, a finansirali su ga Vlada RS i Svjetska banka. Bitno je da će sistem biti priključen i na gradski vodovod, tako da će snabdijevanje pitkom vodom biti trajno riješeno.

GLAS: Šta je prioritet u narednom periodu?

GRUJIČIĆ: Dosta smo radili na sređivanju urbanog dijela grada, a ostala nam je izgradnja nekoliko stotina metara kolektora rijeke Križevice koja pravi problem tokom padavina. Planirano je i uređenje parka, a nastavićemo sa asfaltiranjem seoskih puteva jer naši sugrađani koji žive u ruralnom dijelu zaslužuju što bolju infrastrukturu.

GLAS: Šta to nedostaje Srebrenici?

GRUJIČIĆ: Kao i većinu lokalnih zajednica u Srpskoj, pogađa nas odliv stanovništva i negativan prirodni priraštaj. Bez ljudi ne mogu opstati ni pekara ni mesnica. Nedavno je bila otvorena pekara, ali nakon mjesec dana je zatvorena jer vlasnici nisu imali računicu.

Mladi

GLAS: Imaju li mladi adekvatan sadržaj u Srebrenici, kako ih zadržati?

GRUJIČIĆ: Mladi imaju zadovoljavajući kulturni i sportski sadržaj, imaju gdje učiti i strane jezike, tu je i muzička škola, možda imaju i veću ponudu nego u nekim mnogo razvijenijim opštinama. U svakoj javnoj ustanovi podmlađen je kadar, zaposleni su mladi, na mjesto svih onih koji odu u penziju dolaze oni koji su tek završili fakultete, a pripravnički staž u opštini je odradilo više od 100 mladih. Stipendije dajemo svake godine, obezbjeđujemo prevoz učenika do svake područne škole, a tu je i najsavremeniji vrtić u regiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana