Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica: Kandidatura za evropsku prijestonicu kulture - veliki izazov

Srna
Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica: Kandidatura za evropsku prijestonicu kulture - veliki izazov

Srebrenica - Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ističe da bi kandidovanje ove opštine za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine predstavljalo veliki izazov, te da je potrebno sačiniti akcioni plan i obezbijediti kadrovske kapacitete.

Ideja o kandidaturi pojavila se prilikom posjete delegacije ove opštine Beču, početkom godine, i razgovora sa bečkim gradonačelnikom i privrednicima. Tada je dato obećanje srebreničkoj delegaciji da će Beč i Austrija pružiti podršku Srebrenici u toj kandidaturi.


Poslanik u austrijskom parlamentu i bivši ministar Gerhard Dorfler tim povodom posjetio je Srebrenicu i potvrdio spremnost Austrije da podrži kandidaturu ove opštine.

Da li Srebrenica ima kapacitet i koji su aduti ove opštine da bude izabrana za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine? - pitanje je koje se nameće svima koji su upoznati o ovoj inicijativi.

Načelnik Grujičić kaže da je potrebno ostvariti saradnju sa institucijama kulture u Republici Srpskoj i pripremiti dobar plan.

"Treba uključiti sve potencijale koji mogu dati kvalitetan doprinos pripremi kandidature, te planom obuhvatiti sve kulturne potencijale sa kojima raspolažemo, kao i značajna arheološka nalazišta iz rimskog perioda i srednjeg vijeka, koja su brojna na području ove opštine", pojašnjava Grujičić.

On napominje za Srnu da je to veoma zahtjevan i obiman posao u kome će se koristiti iskustva nekih gradova koji su već bili evropske prijestonice kulture.

Grujičić ističe da je to jedinstvena prilika da se stvore uslovi za zadržavanje stanovništva u Srebrenici, naročito ako se kvalitetno obave pripreme i uradi master plan do kraja ove godine.

Tada se mogu očekivati i podsticajna sredstva EU za kandidaturu Srebrenice za Evropsku prijestonicu kulture, što bi ovoj opštini donijelo potencijalnih 50 miliona evra za ulaganja u narednih nekoliko godina.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum Skelani" Svjetlana Marković i arheolog iz Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić smatraju da Srebrenica, samo na osnovu arheoloških lokaliteta iz Rimskog doba otkrivenih na području Skelana, može da dobije kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

One navode da su aduti za tu kandidaturu i srednjovjekovna tvrđava Klotjevac, srednjovjekovno utvrđenje Stari grad Srebrenik i još sedam srednjovjekovnih kula na ovom području, zatim brojne nekropole stećaka i Osaćanska umjetnost.

Markovićeva smatra da je Srebrenica sa svojim prirodnim i kulturnim nasljeđem ozbiljan kandidat za Evropsku prijestonicu kulture.

Ona podsjeća da su 2008. godine počela arheološka istraživanja na području Skelana, te istakla da su na lokalitetima Zadružni dom, Brankova njiva i Ankino dvorište otkriveni ostaci velike rimske građevine, jedinstveni podni mozaici površine 140 metara kvadratnih, podno grijanje i ostaci fresaka.

"Tu su živopisni kanjon Drine i drugi potencijali u budućem nacionalnom parku žDrinaž, kao i drugi sadržaji, kao i mogućnost stvaranja jedinstvene turističke ponude sa Bajinom Baštom, Tarom, Zlatiborom, Višegradom, Kamengradom", napominje Markovićeva za Srnu.

Prethodnih godina zvanje Evropska prijestonica kulture nosili su San Sebastijan, Plzenj, Riga i Košice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana