Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad: Od usputne tačke postali smo krajnja adresa turistima

Miloš Vasiljević
Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad: Od usputne tačke postali smo krajnja adresa turistima

Godinu i po dana Skupština opštine je bila u blokadi tako da nismo bili u mogućnosti da bilo šta radimo, u pitanje su došle i plate u javnim ustanovama. Sve smo to prevazišli tako da posljednjih godinu dana imamo relaksiranu situaciju pa je mnogo lakše i funkcionisanje, gdje su vidljivi i rezultati posebno kada je riječ o infrastrukturi.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik Višegrada Mladen Đurović te naglasio da je pred njima mnogo posla i u narednoj godini.

- Iduće godine radićemo rasvjetu u dijelovima grada gdje je nema, a u saradnji sa Andrićgradom i Olimpijskim centrom “Jahorina” planiramo i nove projekte - rekao je Đurević. 

GLAS: Koji su kapitalni projekti koji se rade ili su u planu?

ĐUREVIĆ: Za ovu godinu izdvojio bih to što smo značajan novac izdvojili za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u centru grada, s obzirom na to da su te mreže izgrađene prije 60 godina. Došlo je na red da se mijenjaju za šta smo izdvojili oko pola miliona maraka iz budžeta opštine. Vlada Srpske nam je lani pomogla za dva kapitalna projekta, a to su rekonstrukcija mosta u naselju Dobrun i izgradnja kotlovnice za grijanje u  naselju Bikavac gdje ima devet zgrada sa 198 stanova. U fazi je sanacija i asfaltiranje lokalnih puteva, malo s tim kasnimo ali ako bude lijepo vrijeme vjerujem da ćemo i to uspjeti ove godine, a ako ne onda će na proljeće biti završeno.

GLAS: Kada kažemo Višegrad prva asocijacija je most Mehmed-paše Sokolića i nobelovac Ivo Andrić? Jeste li te resurse dovoljno iskoristili?

ĐUREVIĆ: Smatram da bi moglo još više. Do izgradnje Andrićgrada turisti su bili samo u prolazu, prema moru i Jahorini, a sada već ostaju po nekoliko dana pa i cijelu sedmicu, što govori da Višegrad ima potencijale i šta da pruži turistima. Radimo na promociji, animiramo ljude da dođu ponovo i one koji nisu bili da vide šta to mi nudimo.

GLAS: Imate i banju Vilina vlast i manastir Dobrun. Može li i to biti šansa za razvoj banjskog i vjerskog turizma?

ĐUREVIĆ: U banji se traži krevet više, radimo i na njenom proširenju. Vlada RS je ranije odobrila novac za završetak četvrtog sprata i opremanje apartmana i medicinskog dijela, a sve to će privući još više gostiju. Na rehabilitaciju, osim iz Srpske dolaze i ljudi iz Crne Gore i Srbije, ali i inostranstva. Manastir Dobrun nam je važan, jer je uz samu “Šargansku osmicu” i neizbježan dio ponude, a uz to ima i veliku kulturno-istorijsku vrijednost.

GLAS: Šta najviše nedostaje Višegradu, a u planu je da bude urađeno u narednom periodu?

ĐUREVIĆ: Svake godine imamo sve više turista, nedostaju nam nova parking-mjesta. U sezoni kada ima mnogo turista to je jedan od velikih problema. Razmatramo šta je najbolje rješenje, angažovali smo i struku koja će nam dati ideje kako bismo i u tom pogledu mogli da se razvijamo.

Mladi

GLAS: Vide li mladi perspektivu u Višegradu?

ĐUREVIĆ: Trudimo se da mladima omogućimo opstanak na ovim prostorima, počevši od osnovaca kojima pružamo podršku. Ove godine svim srednjoškolcima obezbijedili smo udžbenike da ih motivišemo da ostanu u Višegradu i ne idu u druge gradove u srednju školu, a tu su i stipendije. Trudimo se da im obezbijedimo mogućnost da odrade pripravnički staž, a poslije toga shodno mogućnostima i radno mjesto. Nije lako, radilo smo i na privlačenju stranih investicija, a uspjeli smo otvoriti oko 100 radnih mjesta u realnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana