Mjesto stradanja srpskih boraca u Velikom ratu posjetilo 70 planinara

Srna
Mjesto stradanja srpskih boraca u Velikom ratu posjetilo 70 planinara

HAN PIJESAK - Na planinarskom pohodu "Putevima Šumadijske divizije drugog poziva - Vrani Kamen" na Han Pijesku pješačilo je više od 70 učesnika do spomen-obilježja za oko 1.000 pripadnika ove divizije poginulih 1914. godine na planini Javor.

Predsjednik Planinarskog društva "Javor-sunačana planina" iz Han Pijeska Boban Matić rekao je Srni da su na manifestaciji, održanoj juče, učestvovali članovi 10 planinarskih društava iz Republike Srpske i Srbije, iz Loznice i Požege.

-Ovom manifestacijom želimo da otrgnemo od zaborava događaj iz 1914. godine kada je, prema podacima Šumadijske divizije, stradalo oko 1.000 srpskih vojnika, uglavnom iz Kragujevačkog puka u sukobu sa okupatorskim Austrougarskim jedinicama poznatom kao Bitka na Drini -  naveo je Matić.

Prema njegovim riječima, mjesto masovnih humki na Vranom Kamenu na planini Javor otkrio je Ljubomir Kosorić sa Han Pijeska koji je sa grupom rodoljuba vlastitim sredstvima i ličnim angažovanjem pokrenuo inicijativu za uređenje prostora na mjestu gdje počivaju srpski borci i pristupnih puteva na ovom lokalitetu.

Matić je rekao da je 2009. godine podignut spomenik poginulim srpskim vojnicima na lokalitetu Vrani Kamen na planini Javor, na rubnoj liniji između opština Han Pijesak i Milići.

On je naglasio da je manifestaciju svojim učešćem uljepšala grupa djece iz Istočnog Sarajeva na putu od izletišta Pitoma poljana do spomenika na Vranom Kamenu gdje je Manojlo Mirović sa Han Pijeska održao istorijski čas o značaju Bitke na Drini u Velikom ratu u istoriji srpskog naroda.

Matić je naglasio da je cilj planinarskog pohoda da ne budu zaboravljeni ljudi koji su se borili sa višestruko brojnijim okupatorskim vojnicima i da se posjeti mjesto njihovog stradanja o kome se u ranijem periodu veoma malo znalo.

Manifestaciju "Putevima Šumadijske divizije, drugog poziva – Vrani Kamen 2024" organizovali su Planinarsko društvo "Javor-sunčana planina", Planinarsko-ekološko društvo "Visočnik" sa Han Pijeska i opštinska Turistička organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana